Bopriserna sjunker med tre procent

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-09

Bostadsrättspriserna i Stockholms innerstad har sjunkit med tre procent sedan augusti.

Experterna anger räntehöjningar och oro för de nya skattereglerna som huvudskälen.

Bostadsrättspriserna (kr/kvm) i Storstockholm har stigit med 24 procent de senaste tolv månaderna. Rött illustrerar Östermalm, blått Vasastan/Kungsholmen och grått Södermalm.

För första gången på länge redovisar mäklarbranschen en prisnedgång på Stockholms bostadsmarknad.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i innerstan ligger i dag på 54 126 kronor, en minskning med tre procent jämfört med augusti, enligt Mäklarstatistik kvartalsrapport som presenterades i går.

All-time-high

– Augusti var all-time-high, så det är för tidigt att tala om ett trendbrott. Men det man kan säga är att det skett en viss dämpning, och då främst i innerstan, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet.

Förändringen tror hon främst hänger ihop med den senaste tidens räntehöjningar och en oro för de nya skattereglerna.

– Ett tecken vi ser är att många väljer att sälja först och köpa sen, för ett år sedan var det tvärtom. Det ger en tröghet på marknaden, säger hon.

Lyxiga bostäder

Bostadsbristen har gjort det lättare att få tillstånd att bygga om råvindar i Stockholms innerstad till lyxiga bostäder. De senaste tio åren har det byggts 1 700 vindsvåningar, och hittills i år har 302 bygglovsansökningar lämnats in till stadsbyggnadskontoret. Enligt Mäklarsamfundet beräknas cirka 200 av dem att godkännas.

Kvadratmeterpriset för en omgjord råvind hamnar som regel på 65 000–100 000 kronor.