Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Spelskandalen fortsätter – kampanjchef utreds

TT-AFP

Publicerad 2024-06-20

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.

Misstankarna om att personer nära premiärminister Rishi Sunak spelat pengar på när det brittiska valet skulle hållas fortsätter att skaka om den brittiska politiken. Nu har kampanjchefen för det styrande Konservativa partiet klivit åt sidan efter att även han utreds för brott.

Kampanjchefen Tony Lee utreds för att ha spelat pengar på när valet skulle hållas, rapporterar BBC. Det är sedan tidigare känt att även en av Sunaks livvakter och den konservative kandidaten Craig Williams, som stått Sunak nära, anklagats för samma brott.

Även Lees fru, den konservativa kandidaten Laura Saunders, utreds för brott. Det är dock oklart när vadslagningen har skett eller hur mycket pengar som paret ska ha spelat.

Huvudbry för Tories

Rishi Sunak meddelade i maj att valet ska hållas den 4 juli. Det är tillåtet att göra vadslagningar om politiska händelser, som till exempel vilket datum ett val ska hållas, men det är olagligt att spela med insiderinformation.

Anklagelserna om spelfusk ger ytterligare huvudbry för Torypartiet, som ligger långt efter oppositionspartiet Labour i opinionsmätningar, och ser ut att vara på god väg att förlora makten efter att ha styrt landet i 14 år.

Ministern Michael Gove har sagt att det ”inte ser bra ut”, även om han inte kunde kommentera några detaljer.

”Osar korruption”

Labourledaren Keir Starmer, som har goda möjligheter att bli landets nästa premiärminister, uppmanar Sunak att dra tillbaka sitt stöd för dem som anklagas för att vara inblandade.

– Han måste redovisa exakt vem som visste vad, säger Starmer.

Labours valstrateg Pat McFadden har skrivit till Sunak att anklagelserna visar ”ett beteendemönster” inom det Konservativa partiet, där man fokuserar på att göra en ”snabb vinst”.

Ledaren för det mindre partiet Liberaldemokraterna, Ed Davey, säger att anklagelserna osar korruption.