Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Flyktvägen från Libanon till Syrien förstörd

TT

Uppdaterad 08.39 | Publicerad 07.33

Huvudvägen mellan Libanon och Syrien. Arkivbild.

Huvudvägen mellan Beirut och Damaskus har förstörts i en israelisk flygattack, uppger libanesiska politiker och medier.

Bomberna ska ha träffat vägen i al-Masnaa, som är den huvudsakliga landförbindelsen mellan Libanon och Syrien. Vägen är just nu extra viktig eftersom hundratusentals libaneser är på flykt undan kriget.

– Vägen som leder till den huvudsakliga humanitära gränsövergången för tusentals libaneser in i Syrien är nu avklippt, säger Libanons transportminister Ali Hamie till nyhetsbyrån AFP.

Den norska hjälporganisationen Kirkens Nødhjelp varnar att detta kan leda till ”ett skräckscenario som Gaza”, syftande på att miljoner palestinier i Gazaremsan inte har haft någonstans att ta vägen när kriget rasat.

”Att Israel i dag har förstört huvudleden för alla som flyr för sina liv från Libanon är en humanitär tragedi”, skriver Benedicte Hafskjold från Kirkens Nødhjelp i ett mejl till nyhetsbyrån NTB.

Libanon har fler gränsövergångar till Syrien, men de ligger längre norrut och är inte alls lika tillgängliga. Vad gäller flyg har nu de flesta internationella bolag av säkerhetsskäl slutat flyga till och från Libanon.

Det har kommit rapporter om att desperata flyende tar sjövägen till Cypern, drygt 200 kilometer över Medelhavet. Men då handlar det om små, privata båtar. Det finns ingen reguljär färjetrafik.