Orkaner och skandaler: Slaget om North Carolina
Publicerad 2024-10-31 07.47
Guvernörskandidatens upprörande inlägg på en porrsajt, konspirationsteorier kring orkanen Helene och stor inflyttning.
Både Donald Trump och Kamala Harris valspurtar i vågmästarstaten North Carolina – men väljarna där har mycket att ta in.
”En ren lögn.”
Plötsligt fick North Carolinas avgående guvernör, demokraten Roy Cooper, nog. På X gick han till hårt angrepp mot Republikanernas presidentkandidat Donald Trumps påståenden om att katastrofhjälp till dem som drabbats av ovädret Helene hålls inne.
”Trumps lögner och konspirationsteorier skadar räddningsarbetarnas moral och därmed de människor som förlorat allt”, skrev Cooper och lade till att delstatsmyndigheten arbetar dygnet runt.
Höll inne?
Orkanen Helene dundrade in över sydöstra USA i slutet av september med enorm ödeläggelse och översvämningar som följd. Enbart i västra North Carolina omkom nära 100 människor.
Kort därpå kom Donald Trump med falska anklagelser om att demokrater i styrande ställning höll inne hjälpresurser. Han kopplade händelserna till sin paradfråga invandring och hävdade att hjälppengar i stället gått till migranter som tagit sig in i USA olagligt.
Påståendena har tillbakavisats som lögner av såväl katastrofmyndigheten Femas chef samt Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris. Men de verkar ändå skapa förvirring bland väljarna i den viktiga vågmästarstaten, där Trump i nuläget bedöms ha ett övertag på en procentenhet.
Har klippkort
Lägg därtill att rubrikerna haglat om den republikanske viceguvernören Mark Robinson, som kampanjar för att bli Roy Coopers efterträdare. Detta sedan nyhetskanalen CNN rapporterat att Robinson kallat sig ”svart nazist” och skrivit att han var för återinförande av slaveri i ett meddelandeforum på en porrsajt för tio år sedan.
Avslöjandet har fått många partikamrater att ta avstånd från Robinson och radera inlägg där de ger honom stöd. Donald Trump, som tidigare stött guvernörskandidaten, har kampanjat i den viktiga delstaten utan att nämna hans namn.
Både Trump och Harris verkar ha något av ett klippkort till North Carolina, vars 16 elektorer är avgörande för att vinna presidentvalet. Väljare här har i opinionsmätningar identifierat invandring, ekonomin och bevarandet av demokratin som de viktigaste valfrågorna.
Sydstaten har röstat republikanskt i decennier, med undantag för 2008 då invånarna var med och skickade Barack Obama till Vita huset. Men ökad inflyttning till den högteknologiska så kallade forskningstriangeln, nära städerna Raleigh och Durham, gör att demografin förändras. De senaste valen har segermarginalen här varit mindre än två procentenheter, enligt NPR.
Rättad: En tidigare version av texten innehöll en missvisande formulering om CNN:s granskning. Den gäller Robinson, inte Cooper.