Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Schweiz kritisk mot Europadomstolens klimatdom

TT-AFP

Publicerad 2024-08-28 18.24

Anne Mahrer från Klimaseniorinnen, demonstrerar tillsammans med schweiziska pensionärer utanför Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg, Frankrike. Arkivbild.

Schweiz regering kritiserade under onsdagen den fällande klimatdomen i Europadomstolen, som i april slog fast att landet inte har gjort tillräckligt för att hantera klimatförändringarna.

Schweiz blev då det det första landet att fällas av en internationell domstol för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att motverka klimatförändringar.

Domstolen ansåg att landet brutit mot artikel 8 i Europakonventionen, som garanterar ”rätten till respekt för privat- och familjeliv”.

Domstolen tog upp fallet efter en anmälan schweizisk aktivistförening – Klimaseniorinnen – bestående av mestadels äldre kvinnor.

Schweiz största politiska parti – högerpartiet Schweiziska folkpartiet – krävde ett utträde ur Europarådet efter domen. Under onsdagen sade regeringen att den slår vakt om Europakonventionen, men att man är kritisk till hur domstolen tolkat konventionen vad gäller klimatskydd.