Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Gazas skräcknätter: "Mamma, jag vill inte dö"

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-08-29

I Gazaremsans tältläger är nätterna långa.

Mörkret fylls av krigets ljud: surret från israeliska drönare, konstanta skottsalvor. Barn som gråter, andra som skriker.

Vissa kan inte sova alls. Rädslan för nattliga attacker är för stor.

– Mamma, låt mig sova i din famn. Jag vill inte dö.

Sexåriga Yasmine klamrar sig fast vid sin mamma i familjens tält i al-Mawasi i södra Gazaremsan, utsett till en så kallad säker zon i det brutala kriget mellan Israel och Hamas.

– Mina barn är rädda för att somna, förklarar Safa Abu Yasin för AFP.

Om nätterna delar hon en tunn madrass med sina fyra döttrar. Ofta sover hon inte alls. Fyra månader gamla Loujain håller henne vaken.

– Vi vill att hon ska känna sig trygg, men jag har inte ens en vagga där hon kan få lugn, säger Abu Yasin om yngsta dottern.

Vakna – för att kunna fly

I Gazas överfulla tältläger bär nätterna på fasor. Kriget har berövat hundratusentals människor det som behövs för sömn: privatliv, mörker, tystnad, möjlighet att kontrollera temperaturen. I tälten är vintern isande kall och sommaren stekhet.

Många ber om sömnpiller för att uthärda nätterna, säger Eman Alakhras, psykolog vid hjälporganisationen Läkare i världen, till AFP.

– Det finns de som inte kan sova för att de inte vill dö. Många har dött framför deras ögon och de känner att de måste vara vakna, så att de kan fly om faror uppstår.

Farah Sharshara saknar sin kudde. I tältlägret i Dayr al-Balah i centrala Gazaremsan är nätterna outhärdliga.

– Du måste alltid anpassa dig till andra, säger 32-åringen.

– Det finns de som snarkar, de som vaknar skrikande, gråtande av rädsla. Sedan finns det de sömnlösa som bara pratar och stör alla andra.

Löss och skabb

Merparten av områdets drygt två miljoner invånare har tvingats fly minst en gång under kriget, enligt FN. Nästan 84 procent av landremsan har sedan krigsstarten i oktober omfattats av israeliska evakueringsordrar vid ett eller flera tillfällen.

I de överfulla tältlägren är allt bristvaror, även rent vatten och tvål. I smutsen frodas löss, skabb, svinkoppor och andra hudsjukdomar, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Sham al-Hussi gråter när hennes mamma försöker smörja hennes rödprickiga kropp.

– Det är fruktansvärt. Det är alltid flugor på hennes ansikte, säger Manar al-Hussi till nyhetsbyrån AP.

Rami, som likt många Gazabor tvingats fly flera gånger under kriget, delar ett tält på sex gånger fyra meter med 26 släktingar.

– Före kriget hade vi alla egna rum. Nu sover vi på en plastmatta, en filt och en skummadrass, säger han till AFP.