Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Rymdresan förlängdes igen – med ett halvår

Hanna Rasmusson/TT

Publicerad 2024-08-25

Rymdvistelsen skulle bli åtta dagar för Barry “Butch” Wilmore, 61 år, och Suni Williams, 58 år. Nasa meddelade på lördagen att de hämtas hem i februari. Arkivbild.

Astronauternas rymdresa förlängs från åtta dagar – till åtta månader.

– Någonstans vet man att saker och ting inte alltid går som det ska. Man hade kanske inte räknat med åtta månader, säger Johan Marcopoulos på Rymdstyrelsen.

Barry ”Butch” Wilmore och Suni Williams sändes upp med farkosten Starliner i juni. Planen var att de skulle vara på internationella rymdstationen ISS i åtta dagar.

Men Starline har tampats med tekniska problem. Nu ska astronauterna återvända till jorden med farkosten Space X – i februari.

– Någonstans vet man att saker och ting inte alltid går som de ska, särskilt när man åker upp i en testflygning som Starliner. Man kanske inte hade räknat med åtta månader, säger Johan Marcopoulos på Rymdstyrelsen och fortsätter:

– Å andra sidan, det är två väldigt erfarna astronauter som varit uppe på rymdstationen en lång period tidigare. De är inte helt vilsekomna, de är på något sätt i sitt andra hem.

Åker med annan besättning

Farkosten från Space X ska skjutas upp i september. Då kommer Wilmore och Williams ta två av fyra platser när den återvänder till jorden i februari.

De två personer som därmed måste stanna kvar på jorden är det kanske mer synd om, menar Marcopoulos. De har tränat länge för sitt uppdrag på ISS.

– De (Wilmore och Williams) är inte tränade på samma sätt för uppdraget, men i och med att de är erfarna räknar man med att de kan gå in som fullvärdiga besättningsmedlemmar.

Att astronauterna inte tas hem tidigare har att göra med logistik. Det enklaste sättet är att göra ett byte av besättningen.

Tror du att de kan känna oro?

– Nej, det tror jag inte, inte de två eftersom de är så erfarna.

Nasa har meddelat att att astronauterna på ISS har gott om förnödenheter. Enligt Marcopoulos kommer obemannade farkoster med proviant med ett visst tidsintervall. Utöver det finns fyra månaders reservproviant.

Kroppsliga påfrestningar

Den normala tiden för en vistelse i rymden är sex månader. Men vid några tillfällen har den förlängts till ett år, enligt Dag Linnarsson, professor i fysiologi.

– Åtta månader är inte onormalt. Deras träningsprogram, kosthållning och medicinska övervakning före, under och efter är dimensionerat för det här, säger han.

Men att befinna sig i rymden kommer med kroppsliga påfrestningar. Utan tyngdkraft går muskelstyrkan och konditionen ner 10-20 procent – trots hårdträning en timme om dagen.

Därtill förloras en procent kalk i skelettet per månad. Vi på jorden förlorar även kalk, en följd av åldrandet, men då en procent per år. Astronauterna kommer dock återvinna förlusten inom två år när de väl är tillbaka på jorden, enligt Linnarsson.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln