Sverige sluter kärnkraftsavtal med USA

Amanda Åström/TT

Publicerad 06.30

USA:s energiminister Jennifer Granholm och närings- och energiminister Ebba Busch (KD) vid onsdagens möte i Washington.

Genom ett avtal ska Sverige och USA stärka sitt samarbete för att bidra till utbyggnaden av ny kärnkraft.

– Sverige och USA kommer nu att ha ett konkret samarbete om kärnkraft. Det är en bra dag för Sverige, säger närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till TT.

Under ett möte i Washington DC på onsdagen har Busch och hennes amerikanska motsvarighet Jennifer Granholm signerat ett samförståndsavtal om bilateralt kärnkraftssamarbete.

– Sverige och USA kommer nu att ha ett konkret samarbete om kärnkraft. Det är en bra dag för Sverige. Det här är bra för USA, för jobb, konkurrenskraft och såklart grön omställning, säger Ebba Busch.

Detaljerna återstår, men avtalet handlar enligt KD-ledaren om samarbete kring bland annat forskning och innovation, finansiering samt utveckling av avancerat kärnkraftsbränsle.

Bakgrunden till avtalet är ett möte mellan Busch och den amerikanska ministern Granholm förra hösten.

– Det slutar nu i ett väldigt konkret avtal som har givits hög prioritet i USA och kommer ges hög prioritet i Sverige, säger Busch.

I dag finns det totalt sex kärnreaktorer i drift i Sverige. Tidöpartierna har sedan tidigare ett mål om två nya reaktorer till 2035 samt ”massiv” utbyggnad till 2045.

– Den här sortens samarbete med USA och länder inom Europa är det som kommer att göra det möjligt att få de här reaktorerna på plats så snabbt som möjligt, säger Busch.