Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Kartlade militära anläggningar – åtalas

Publicerad 2019-08-06

En man åtalas för att ha fotograferat och samlat in uppgifter om militära skyddsobjekt. Arkivbild.

En 41-årig man i Göteborg har åtalats misstänkt för att ha kartlagt militära skyddsobjekt runt om i landet under flera års tid.

Mannen, som förnekar brott, har ingen koppling till främmande makt.

– Han har kartlagt 36 skyddsobjekt. Alla är militära objekt, det vill säga anläggningar av betydelse för rikets försvar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål.

41-åringen åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Enligt åklagaren har 41-åringen systematiskt kartlagt anläggningarna genom att dokumentera, fotografera och hämta in uppgifter om dem.

– Det här har inte varit frågan om att han har passat på att fotografera när han har haft vägarna förbi. Jag påstår att han särskilt har åkt dit i syfte att klarlägga vissa förhållanden kring anläggningarna, säger Ljungqvist.

Vilka anläggningar det rör sig om är sekretessbelagt, enligt åklagaren. Brottet bedöms som grovt eftersom det rör sig om förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet.

Säpo ser allvarligt

Säkerhetspolisens förundersökning har pågått under "en tid" och letts av riksenheten för säkerhetsmål.

– Det finns misstankar om att en obehörig man ska ha tagit sig in på skyddsobjekt, dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter från olika platser i landet och spridit en del av den här informationen vidare, säger Karl Melin, presschef vid Säpo, till TT.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade, utifrån vår uppgift att skydda Sverige och Sveriges säkerhet, för det är vad det handlar om här. Det finns en anledning till att skyddsobjekt är skyddsobjekt, och att obehöriga inte ska ha tillträde dit.

"Starka militära intresse"

Totalt rör det sig om 36 militära skyddsobjekt som ska ha dokumenterats mellan 2013 och 2017. I två fall misstänks mannen ha spridit informationen vidare till en annan person. Brottet rubriceras inte som spioneri då åklagare inte hittat några kopplingar mellan mannen och främmande makt.

– Den bild han själv ger är att det här är en följd av hans starka intresse för den här typen av militära anläggningar. Vi vet att det finns miljöer, med företrädesvis män i, där ute som på grund av sitt militära intresse diskuterar den här typen av frågor. Och han ingår väl i de miljöerna, säger Mats Ljungqvist.

Åklagare säger att det pågår flera förundersökningar mot andra personer i de här miljöerna.

Enligt Mats Ljungqvist medger mannen att han har materialet, men han förnekar brott.

TT har sökt 41-åringens advokat.