Positiva trenden: Minskning av coronadödsfall i Stockholm
Uppdaterad 2020-05-06 | Publicerad 2020-05-04
Nya siffror visar att antalet döda i sviterna av coronaviruset har minskat i Stockholm de två senaste veckorna.
Trots det beskrivs situationen i vården som en ”full storm med fortsatt full vindstyrka”.
– Det är alldeles för tidigt och riskfyllt att andas ut, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Under måndagsförmiddagen höll Region Stockholm en pressträff. Budskapet var tydligt. Det är ännu alldeles för tidigt att hoppas att livet kan återgå till det normala i huvudstaden.
I stället var det en hård uppmaning som förmedlades.
– Jag vänder mig till alla stockholmare: Att vi nu ser en ljusglimt betyder inte att vi inte ska fortsätta att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk. Umgås inte med andra än personerna i ditt hushåll. Alla som har chans att arbeta på distans, gör det. Trängs inte på barer och uteserveringar. Hoppa över grillkvällarna. Bjud inte hem vänner på middag. Och viktigast av allt. Besök inte nära och kära över 70 år, säger Björn Eriksson.
Positiva vårdsiffror
Samtidigt visar ny statistik från Stockholmsvården att man nu börjar se starten på en nedgång. Vecka 15 var antalet döda 181 stycken, vecka 16 hade siffran sjunkit till 135 och vecka 17 var dödssiffran nere på 107.
Även när det kommer till covid-19- patienter som behöver sjukhusvård går kurvan i rätt riktning. Som mest har antalet patienter med coronasmitta varit över 1 100 stycken, men nu är den siffran nere på 955.
Samma sak när det kommer till intensivvården, där kurvan också tycks plana ut och till och med minska något. I normala fall har Region Stockholm 90 stycken intensivvårdsplatser. Siffran har som mest legat uppe på närmare 230 patienter i behov av intensivvård. Men nu har siffran sjunkit till 193.
Färre åker med SL
Nya siffror från SL visar att 35-40 procent av stockholmarna som normalt reser kollektivt gör det just nu.
– Stockholmarna har i hög grad hörsammat uppmaningen att inte åka om man inte måste, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef Trafikförvaltningen och fortsätter:
– Ska vi klara det här och hjälpa sjukvården måste vi fortsätta att bara åka kollektivt om vi måste. Det här en speciell situation som kommer att gälla under lång tid framöver. Så håll i – och håll ut.
Enligt Björn Eriksson handlar det om månader innan situationen kan normaliseras.
– För varje dag vi lär känna den här sjukdomen, desto mer allvarligt ser vi på den.
PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset
Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.