Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ambition att öppna gruvan på tisdagen

Publicerad 2020-05-18

Arbetet i gruvan i Kiruna har stått stilla efter att berget skakat med rekordmagnituden 4,1 tidigt på måndagsmorgonen. Efter att bergmekaniker inspekterat gruvan är nu ambitionen att åter öppna för verksamhet i vissa delar under tisdagen.

– Vi kommer att avvakta i natt och se om det blir någon mer seismisk aktivitet, sen tar vi det slutgiltiga beslutet i morgon. Ambitionen är att öppna på någon nivå då, säger Tina Benson, informationschef vid LKAB i Kiruna.

Efter att bergsmekaniker avslutade måndagens inspektioner konstaterades att det på några ställen varit en del mindre bergutfall.

– Där har man gjort det vi kallar skrota, säger Tina Benson.

Skrotning innebär att lösa stenar och stenblock tas bort. Därefter har berget förstärkts med betong och cement som sprutas upp i väggarna.

Under morgondagen kommer man att fortsätta med besiktningarna och först efter det tas beslut om man kan öppna fler delar av gruvan.

Sveriges största gruvskalv

Det var ett mycket kraftigt skalv som inträffade på 1 108 meters djup i LKAB:s gruva i Kiruna strax efter klockan 03 på måndagen. 13 personer fanns under jord då skalvet inträffade, men ingen skadades. De kunde ta sig upp ur gruvan med bilar. Men pumparna stannade, och risk fanns att gruvan skulle fyllas med vatten och slå ut elsystemet.

– Det här är det största gruvskalv som inträffat i Sverige, med 4,1 i magnitud. Även internationellt sett är det ett stort gruvskalv. Vi har några polska gruvor som ger ifrån sig fyror ibland, men annars är det ovanligt, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Det är dock inte det största skalvet i Sverige, 2008 inträffade ett jordskalv i Sjöbo som mätte 4,3, berättar han.

– Jordskalv är djupare, och känns på längre avstånd än gruvskalv, säger han.

Lät som en bomb

Elektrikern Jonny Kumpula var nere i gruvan under skalvet, och berättar för Sveriges Radio att han och en kollega befann sig i ett fikarum på 814 meters djup.

– Jag trillade ned från soffan. Det lät som en bomb exploderade, eller som ett åskväder. Det kom ned tavlor från väggarna och dammet yrde. Jag och kollegan tittade på varandra och sade "nu sticker vi", och så tog vi gruvhjälmarna och åkte.

Han berättar att han känner sig omskakad nu efteråt. Han är ledig en vecka, men nästa måndag ska han ned i djupet igen.

– Bergmekaniker inspekterar, och vi litar ju på dem, säger Jonny Kumpula till Sveriges Radio.

Följ ämnen i artikeln