Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Luftföroreningar kan öka dödlighet i covid-19

Publicerad 2020-04-20

Att bo i områden med höga halter av luftföroreningar kan öka risken att dö i covid-19 visar en ny studie, skriver The Guardian.

– Långvarig exponering för de här föroreningarna kan vara en av de främst bidragande orsakerna till att dö, säger Yaron Ogen som genomfört studien.

40 nya dödsfall - 1 580 döda totalt i covid-1940 nya dödsfall - 1 580 döda totalt i covid-19

Yaron Ogen och hans kollegor vid Martin Luther-universitetet i Halle-Wittenberg, Tyskland, har analyserat 4 443 covid-19-dödsfall i 66 regioner i Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien fram till 19 mars. Och studien visar att 78 procent av dödsfallen kommer från de fem regioner som är hårdast drabbade av luftföroreningar, fyra i norra Italien och en i Madrid-området.

De fem regionerna hade högst nivåer av kvävedioxid i atmosfären och det kan enligt studiens författare vara en delförklaring till de höga dödstalen.

”Förgiftar våra kroppar”

– Att förgifta vår miljö innebär också att vi förgiftar våra kroppar och när man upplever kronisk stress på luftrör och lungor minskar motståndskraften mot infektioner, säger forskaren Yaron Ogen.

Tidigare har man kunnat påvisa samband mellan andra lungsjukdomar och luftföroreningar men i nuläget kan forskarna bakom den nya studien bara visa på en stark korrelation, inte ett direkt orsakssamband med risken att dö i covid-19. En faktor som studien, publicerad i Science of the Total Environment, inte tar hänsyn till är åldersspridningen i de olika regionerna.

Nivåerna av luftföroreningar har på flera håll i världen minskat kraftigt i samband med att samhällen stängt ner men dessa kortvariga förändringar påverkar sannolikt inte dödligheten, skriver Guardian.


PODD Så funkar forskningen kring coronaviruset

Nyhetspodden Aftonbladet Daily intervjuar vetenskapsjournalisten Eva Bartonek Roxå om hur forskningen kring coronaviruset funkar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Coronaviruset - en verktygslåda för att förstå forskningenCoronaviruset - en verktygslåda för att förstå forskningen

Följ ämnen i artikeln