Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Las-skiss färdig – men det stormar i bakgrunden

Publicerad 2019-12-19

Fack och arbetsgivare är överens om huvuddragen i en avsiktsförklaring om arbetsrätten. Ett tungt förslag är att parterna ska återta kontrollen över a-kassan.

Men frågan om det ska bli lättare att säga upp anställda spökar fortfarande och fack menar att planerna går längre än januariavtalet.

– Jag tror på det här. Hoppas vi kan få alla förbund med oss, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

De centrala parterna är överens om en avsiktsförklaring i förhandlingarna om arbetsrätten. Nu tar de paus och möten återupptas i augusti 2020. Till dess ska olika arbetsgrupper jobba med enskilda frågor, bland annat ska frågan om parterna kan ta över a-kassan från staten i egen regi utredas.

– Det skulle vara en liten revolution, säger en nöjd Karl-Petter Thorwaldsson.

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl pekar på att det är sent inkastad fråga, men säger sig vara beredd att utreda a-kassan. Och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kallar det "en intressant idé".

Andra förslag i överenskommelsen: Thorwaldsson lyfter att de tillfälligt anställda, vikarier och inhoppare, ska få bättre förutsättningar till omställning mellan jobb. Tanken är att omställningsorganisationerna TRR och TSL ska få mer muskler och även inbegripa de visstidsanställda.

Stormat rejält

Men det har stormat rejält de senaste veckorna, speciellt inom LO men även flera tjänstemannafack har gått i taket, kring hur långt till mötes förhandlarna har gått arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. Flera LO-förbund och bland annat lärarfacken har riktat hårda ord mot de centrala förhandlarna och hoppade därför av.

– Jag är mållös, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström till Lärarnas tidning.

– Den går för långt, och det vi har lyckats ta del av är att man planerar att gå längre än januariavtalet och det är väldigt olyckligt. Vi behöver mer trygghet nu och inte mindre, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT.

Saklig grund

Mattias Dahl säger att förhandlingarna är långt ifrån färdiga och tycker det är märkligt att förbund hoppar av när de inte känner till det fulla innehållet. Vad han däremot förstår är att det är svåra frågor för facken.

– Men vi har också flera svåra frågor som vi fått från LO att hantera, säger Dahl.

Thorwaldsson vill inte kommentera vad som sagts i detalj i det interna LO-bråket kring uppsägningsreglerna och gällande begreppet saklig grund som flera av facken aldrig vill sälja ut.

– Det är inte utan att jag satt kaffet i vrångstrupen när jag har läst om mig själv i medierna, säger han.

Han försöker lugna belackarna med att arbetsgivare inte ska kunna säga upp vem som helst, hur som helst. Begreppet saklig grund ska finnas kvar.

– Annars vore det som att säga vi skulle godkänna uppsägningar på osaklig grund, det tänker vi inte göra.

Lättare säga upp

Mattias Dahl har en annan ingång. Arbetsgivarna har länge drivit frågan om att det måste bli lättare att säga upp anställda som inte fungerar på arbetsplatsen.

– Det behöver bli mer förutsägbart och billigare, säger Dahl.

Men vad som exakt menas med saklig grund ska nu utredas vidare. De riktiga förhandlingarna fortsätter efter sommaren, efter det att regeringens utredare ska ha presenterat sin utredning.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tror dock inte att uppehållet i förhandlingarna innebär att förändringen av arbetsrätten försenas.

– Vi ska komma ihåg att det som händer under våren är att parterna går in i stora avtalsförhandlingar. Vi har vetat om att det blir svårt med las-förhandlingar samtidigt som den traditionella avtalsrörelsen pågår, jag har all förståelse för det, säger hon till TT och fortsätter:

– Men jag ser gärna att de så snabbt som möjligt kommer i gång efter avtalsförhandlingarna och kan leverera resultat som vi kan ta hand om tillsammans med samarbetspartierna.