Trump: Värsta som kan hända Irak om USA drar
Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2020-01-07
USA:s president Donald Trump konstaterar att ett tillbakadragande av amerikanska soldater från Irak är det "värsta som kan hända Irak". Just nu är inte tillfället det rätta, enligt Trump som annars driver åsikten att USA borde lämna hela Mellanöstern.
– Vid något tillfälle ska vi lämna, men detta är inte rätt läge, sade Trump när han tog emot medier i Vita huset på tisdagen i samband med ett besök av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.
Som en direkt följd av den dödliga drönarattacken utanför den irakiska huvudstaden Bagdad i fredags mot den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani röstade ledamöterna i Iraks parlament i söndags igenom en resolution om att uppmana landets ledning att slänga ut de 5 200 amerikanska soldater som för närvarande är stationerade i landet – plus att dra tillbaka inbjudan till den USA-ledda alliansen som strider mot IS.
"Vänlig gentleman"
Flera timmar innan Trump uttalade sig om Irak hade Irans utrikesminister Javad Zarif i en intervju med CNN slagit fast att USA ägnat sig åt statsterrorism när man på president Trumps order utförde attacken mot Qassem Soleimani.
– Detta är en aggressionshandling mot Iran, och den är liktydig med en väpnad attack mot Iran, och vi kommer att slå tillbaka. Men vi kommer att slå tillbaka proportionellt, inte oproportionellt. . . Vi är inte laglösa som president Trump, sade Javad Zarif.
Men USA:s utrikesminister Mike Pompeo svarade senare syrligt att Soleimani inte var ute efter fred och anklagade samtidigt Iran för att motarbeta fredsförsöken i regionen.
– Finns det någonting historiskt som tyder på att det finns minsta möjlighet att denna vänlige gentleman, denne diplomat av högsta rang – Qassem Soleimani – hade rest till Bagdad i syfte att utföra ett fredsuppdrag?
– Vi vet att det inte var så.
Iran terrorstämplar amerikaner
Som ledare för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds byggde Qassem Soleimani ett nätverk av miliser i regionen, varav många i Irak, i syfte att stärka Irans inflytande i närområdet och strida genom ombud.
Soleimani planerade attacker som hade lett till att många amerikaner dött, enligt Mike Pompeo. Iran verkar också för att sinka fredsprocessen i Afghanistan, just genom att stödja milisgrupper där, enligt amerikanen.
Samtidigt meddelar Irans högsta nationella säkerhetsråd att landet har en lista med alternativ för hämnd, som samtliga uppges kunna innebära en "historisk mardröm för USA".
Dessutom har Irans parlament röstat för en resolution om att stämpla alla amerikanska militära styrkor som terrorister. Detta ska omfatta alla som är anställda av försvarshögkvarteret Pentagon.
Tidigare läckte ett brev ut som tycktes komma från USA:s militär och som syftade till att förbereda Iraks militär på att amerikanska soldater ska plockas hem. Från amerikanskt håll förklarade man snabbt att brevet endast var ett utkast utan betydelse, men Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi säger nu att han tagit emot det.
Enligt al-Mahdi handlar brevet om "omförflyttning i syfte att göra ett tillbakadragande från landet" och han beskriver det som mycket tydligt.
USA har inte alls bytt riktning – amerikanska soldater kommer att stanna kvar i Irak, kontrar landets försvarsministern Mark Esper.
– Det finns inget undertecknat brev, så vitt jag vet, säger han.
Natosoldater flyttas
Soldater från flera Natoländer kommer att förflyttas tillfälligt, med hänvisning till säkerhetsläget. Militäralliansens uppdrag i Irak har lagts på is tills vidare.
Storbritanniens, Frankrikes, Tysklands och Italiens utrikesministrar träffades i Bryssel under tisdagen för ett extrainsatt möte om den spända situationen. Tysklands och Storbritanniens utrikesministrar varnar för att det hela kan leda till att väpnade grupper som IS får större utrymme att agera i Irak. Tyskland stationerar om vissa soldater, medan Frankrike inte uppges ha planer på att göra det.
Sverige har 70 soldater i Irak. Dessa kommer att vara kvar tills den irakiska regeringen har bestämt något annat, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Dagens Nyheter.