Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Världens isar smälter i rekordfart

Uppdaterad 2021-02-01 | Publicerad 2021-01-31

Isarna på jorden smälter – i rekordfart.

Förlusterna ligger nu i nivå med FN:s värsta scenario.

– Det man är rädd för är att takten ska fortsätta att accelerera, säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

Samtidigt som vintern har lagt sig över delar av norra halvklotet kommer ännu en skräckrapport – om smältande isar.

Isförlusten är nu i nivå med med det värsta scenariot från FN:s klimatpanel IPCC, rapporterar The Guardian. Allra mest ökar avsmältningen på Grönland och i Antarktis, enligt rapporten som publicerades på måndagen i tidskriften The Cryosphere.

I sitt arbete har forskarna använt satellitdata under 23 år för att mäta förlusterna av is. De årliga förlusterna har ökat med runt 60 procent sedan 1990-talet.

Huvudförfattaren Thomas Slater vid Leeds universitet är förvånad över takten på isminskningen. Han varnar för att effekterna kommer att bli kännbara på hela jorden.

– Havsnivåhöjning i den här skalan kommer att påverka kustområden drastiskt under detta århundrade, säger han till The Guardian.

Förlusten av is har ökat med ungefär 60 procent på cirka 40 år.

Kan driva på klimatförändringar

Forskarna oroar sig för isavsmältningen självförstärkande effekter på klimatförändringarna. När den vita isen smälter reflekteras mindre solstrålning – något som riskerar att accelerera den globala uppvärmningen ytterligare.

Totalt har 28 biljoner ton is smält sedan mitten på 1990-talet, enligt Reuters. Det motsvarar 3 700 ton för varje människa som lever på jorden i dag.

Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, påpekar att avsmältningen av is från Antarktis i dag bara står för cirka en tiondel av havsnivåhöjningen. Resten beror på att de stigande havstemperaturerna får vattnet att expandera, avsmältning av landburna glaciärer samt avsmältning från Grönland.

”Inga goda nyheter”

– Det vi nu ser är att avsmältningen ökar längs Grönland och i västra Antarktis. Det här är inga goda nyheter, men heller ingen annalkande katastrof.

Framöver finns det skäl till att följa utvecklingen noga, enligt Wåhlin. Varje gång vattennivån har höjts snabbt genom mänsklighetens historia har det skett till följd av att is på kort tid hamnat i havet .

– Det man är rädd för är att takten ska fortsätta att accelerera. Om isen smälter under loppet av 100 år kan vi kanske leva med det. Men om det sker på tio år blir det dramatiskt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln