Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Svenonius och Hadzialic i debatt om vaccinkaoset

Publicerad 2021-05-21

De senaste veckorna har det talats om ”andradoskaoset” i region Stockholm.

Flera frustrerade läsare bosatta i regionen har hört av sig till Aftonbladet och berättat om uteblivna sms om tidsbokning, kraschade bokningsappar och svårigheter med att boka tid på telefon.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) menar att det är staten som har brustit – men oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) tycker att Svenonius skyller ifrån sig.

Nu möts de i en debatt i Aftonbladet TV.

  • Liverapporteringen är slut för den här gången. Tack till alla som har kollat!

  • Debatten avrundas med att Svenonius och Hadzialic får vända sig till tittarna och säga vad de vill till Aftonbladets tittare och läsare. Aida Hadzialic börjar:

    – Jag vet att region Stockholm kan bättre. Vi ska garantera vård efter behov, framförallt när vårdskulden växer, vi ska kunna leverera vård i tid. Det kräver att vårdens pengar går till vården istället för jävsaffärer, byråkrati och annat som inte hör hemma i den offentliga verksamheten. Jag vill stärka upp sjukhusen och vårdpersonalen för att vi ska nå målet om vård i tid och efter behov.

    Irene Svenonius:

    – Vi har snart haft ett och ett halvt år av pandemi, hela livet har ställts på enda. Vårdpersonal har slitit hårt och alla invånare i Stockholms län har ställt om och ställt upp. Jag ser fram emot att tack vare en oerhört framgångsrik vaccinationskampanj med en miljon givna doser så här långt kan börja se fram emot hur vi kan återöppna Stockholm så att Stockholm återigen kan vara Stockholm, en stad och en storstad som sjuder av liv. Vi ska se till att människor får vård i tid.

  • – De pengarna vi har satt av i en trygg fond ska gå till att kunna hantera den uppskjutna vården, vi ser det som en skuld till befolkningen. Pengarna kommer också att gå till en trygg kollektivtrafik. Det är pengar som ska gå till de två kärnområdena som region Stockholm har, säger Svenonius.

    Konkret, vad vill du lägger pengar på när det gäller vården?

    – När pengar går till vård innebär det att det betalas en ersättning till de vårdgivare som bedriver vård, våra egna aktörer eller andra. Men vi kan inte bara prata om sjukhus. Det är inte den enda vården som finns i Stockholm. Det är också viktigt med primärvården, vårdcentralerna. Pengarna måste användas på ett klokt sätt i hela vårdsystemet och även kollektivtrafiken, säger Svenonius.

  • – Skulle du få genomföra dina reformer så hade de privata aktörerna få sluta. Sjukhusen har fått hjälp av anställda i privatvården i pandemin. Men privatvården har också hjälpt sjukhus att avlasta med andra akuta operationer. Vi behöver en mångfald av aktörer, säger Svenonius.

  • – Man kan inte göra som Svenonius gjort tidigare att låta ett rekordvarsel hänga över huvudet på de anställda om man vill garantera att folk får vård i tid, säger Hadzialic, och fortsätter:

    – Jag hade sett till att skattepengar gick till vården. Många privata vårdaktörer ett fantastiskt jobb. Men Stockholm har ett oerhört outsourcat vårdsystem. Jag vill bygga ett mer sammanhållet vårdsystem där vårdens pengar går till vården. Jag hade också velat att den privata vården bidrog lite mer till pandemin. Många privata bolag har velat det men regionledningen har inte velat putta i den riktningen.

Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholm.
Aida Hadzialic, oppositionsregionråd i Stockholm.