Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Larmar om humanitär katastrof

En fjärdedel av de döda är barn

Uppdaterad 2021-05-18 | Publicerad 2021-05-17

17 000 människor har tvingats fly sina hem och det rådet akut brist på mat och dricksvatten.

Nu kommer larm om att elen kan ta slut och sjukvården kollapsa.

– Gaza är som ett öppet sår, säger Begoña Birath–Barrientos, programspecialist på Sida.

Följ ämnen
Israel
Förklaring på två minuter – detta händer nu mellan Israel och PalestinaFörklaring på två minuter – detta händer nu mellan Israel och Palestina

En vecka har gått sedan striderna mellan Hamas och Israel bröt ut. Hamas har sedan dess skickat 2 300 raketer mot israeliska städer. Den israeliska militären uppger att man genomfört tusen flygräder mot Gaza.

Under söndagen rapporterades den hittills dödligaste attacken: 33 människor dog, varav åtta barn, när tre hus i Gaza City jämnades med marken. Upp emot 50 personer skadades. Under morgonen lyckades räddningspersonal rädda fem barn ur rasmassorna.

Av de 181 personer som dödats i Gaza på sju dagar är 52, över en fjärdedel, barn. På den israeliska sidan, där tio personer dödats, finns också barn bland offren.

– Omfattningen av våldet är massivt. Barnen drabbas värst av upptrappningen. Alla sidor måste ta ett steg tillbaka och stoppa våldet, säger Ted Chaiban, regionchef för Unicef till AP.

”Situationen är katastrofal”

Begoña Birath–Barrientos är programspecialist för humanitärt stöd för PalestinaSida. Hon berättar om en stor oro inne i Gaza.

– Jag får rapporter inifrån Gaza om att familjer är väldigt rädda och man försöker lugna barnen men det är ju oerhört svårt, säger hon.

Hon menar att området har gått ur askan in i elden, från en redan svår situation till en akut katastrof.

– Situationen är katastrofal. Mellan 17 000 och 20 000 människor har flytt sina hem, antingen för att de skadats i anfallen eller för att de är rädda för attacker. En del har fått skydd i skolor, men många behöver akut tak över huvudet, säger hon.

Begoña Birath–Barrientos, programspecialist för humanitärt stöd för Palestina på Sida.

En stor del av förödelsen i Gaza framgår av bilder som kablas ut i nyhetsmedier på svarta rökpelare som står högt på himlen efter raketattacker, hus som raserats och räddningsarbetare som letar efter överlevande i rasmassor.

I en lägesrapport från FN beskrivs de skadorna och påverkan på samhället mer konkret. Över 4000 bostadshus har fått någon typ av skador, 725 bostadshus har fått stora skador och 76 byggnader har totalförstörts. Även skolor, vägar och viktig infrastruktur har drabbats i anfallen.

Elen kan ta slut på tisdag

Under lördagen fungerade bara två av de tio kraftledningar från Israel som förser Gaza med ström, enligt FN:s rapport. Egypten har skickat bränsle som man uppskattar kan hålla områdets kraftverk igång tills på tisdag. Elanvändningen har begränsats till i genomsnitt sex timmar om dagen, i vissa områden fyra, vilket lett till störningar för vatten- och avloppssystem.

Enligt FN har 230 000 människor i Gaza City och staden Khan Younis nu begränsad tillgång till rent vatten.

Elbristen är nu ytterligare ett hot mot den redan hårt ansatta sjukvården i området.

– Elen kommer och går i Gaza. Det blir problem för sjukvården när utrustning inte kan användas.

Sjukvården under hård press

Gazas sjukvård, som redan är sårbar och hårt ansatt av coronapandemin, är satt under hård press när den nu också ska ta hand om hundratals som skadats i anfallen. Läkare på plats varnar för att man inte kommer att kunna ta hand om alla som behöver vård.

Begoña Birath–Barrientos hoppas på ett snabbt eldupphör i striderna, så att Sidas samarbetspartners kan komma in med hjälp så snart som möjligt.

– Det är en akut situation där många står utan tak över huvudet och saknar mat och vatten. De behöver också hjälp till sjukvården.

– Bilderna vi ser på nyheterna talar för sig självt. Det här är en katastrof för Gaza. Alla liv som går till spillo är en tragedi. Det enda vi hoppas nu är att man kan få ett eldupphör så att man får komma in snabbt med humanitärt stöd.

Inför helgen kom signaler om att ett eldupphör skulle kunna vara på gång. Men under helgen har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sagt att Israels anfall kommer att fortsätta och att man ”gör det som krävs för att återställa lag och ordning”.

Biden orolig

Det låter inte mer försonligt från motsatta sidan. Hamas formelle ledare Ismail Haniya höll i helgen tal från exilen i Qatars huvudstad Doha.

– Jag säger till Netanyahu: Lek inte med elden. Ämnet för denna strid, ämnet för detta krig, ämnet för denna intifada är Jerusalem, Jerusalem, Jerusalem!

USA:s president Joe Biden har under helgen talat med både med Benjamin Netanyahu och palestiniernas president på Västbanken Mahmud Abbas.

Biden ska ha uppmanat till nedtrappning och uttryckt oro över civila dödsoffer. Samtidigt betonade han Israels rätt att försvara sig liksom stöd för att palestinier har rätt att leva i "fred och säkerhet".

PODD Striderna i Gaza

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Striderna i GazaStriderna i Gaza