Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Pehrson öppnar för totalt vinststopp för friskolor

Publicerad 07.11

Utbildningsminister och Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Arkivbild.

Utbildningsminister och Liberalernas partiledare Johan Pehrson utesluter inte längre ett totalförbud för vinstdrivande friskolor – om annat inte hjälper.

I Ekots lördagsintervju säger Pehrson att ett vinststopp skulle vara ett sista alternativ om planerade reformer för att begränsa vinstuttag inte räcker.

– Jag är övertygad om att den reformagenda vi nu har för den svenska kunskapsskolan kommer att ta oss mycket, mycket långt, men jag har sagt att jag inte utesluter något och det står jag för, säger han till Ekot.

Partiets hållning har varit att vinstuttag inte är ett fundamentalt problem, så länge friskolorna håller en god kvalitet. Men i en intervju med Svenska Dagbladet förra veckan öppnade han för ett totalförbud, något han alltså nu upprepar.

I lördagsintervjun pekar Pehrson på problem som byggts upp under många år, orsakade av kommunaliseringen av skolan, införandet av målstyrning och friskolereformen.

– Det är klart att den här cocktailen ihop blev giftig för skolan och kunskapsuppdraget, och ledde till att vi gick ifrån det som en gång kanske var en skola i världsklass till att inte vara det.

Följ ämnen i artikeln