Misstänkt granat kan ha kastats in på balkong

Ellen Ahinko Andersson/TT

Uppdaterad 15.57 | Publicerad 12.00

Nationella bombskyddet har säkrat en misstänkt handgranat som hittades på en balkong i centrala Borås på torsdagsförmiddagen.

Enligt polisen förelåg en fara för allmänheten och därför spärrades ett större område av.

Det var vid 11-tiden på torsdag, när lägenhetsinnehavaren öppnade balkongdörren och såg föremålet, som polisen larmades. Men den misstänkta granaten kan ha kastats upp redan under natten eller morgonen, enligt polisen.

– Vi misstänker att någon kan ha stått på innergården och kastat upp den och så har den landat på balkongen, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Spärrade av

Polisen spärrade av ett större område och boende uppmanades att stänga fönster och dörrar och stanna kvar i sina lägenheter.

Vid 13-tiden meddelade polisen att den misstänkta granaten hade säkrats.

– Den är säkrad av nationella bombskyddet och så kommer den att föras till en säker plats och där kommer man att göra en teknisk undersökning, säger Fuxborg.

Knacka dörr

Senare på eftermiddagen hävde polisen avspärrningarna. Då hade man säkerställt att det inte fanns fler misstänkta föremål på platsen.

– Utredningsarbetet fortgår. Vi har bland annat genomfört ”digital dörrknackning” med hjälp av polisen kontaktcenter som via telefon ringt runt till boende, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson.

Den som bor i lägenheten där granaten hittades är inte känd av polisen sedan tidigare och det ska heller inte finnas någon hotbild mot personen. Det samma gäller för andra boende i huset.

– Vi utreder brett och vi utesluter ingenting. Men i nuläget finns det inga kända kopplingar vare sig till en konkret hotbild eller till någon nätverkskonflikt, säger Svedemyr.

Polisen utreder händelsen som grovt brott mot explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person är gripen.

ANNONS