Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Danska lokaler träffade i stor attack mot Kiev

TT-AP

Publicerad 2024-09-02 05.58

Vrakdelar från bland annat nordkoreanska robotar har åter regnat ner över Kiev efter ett stort ryskt anfall mot den ukrainska huvudstaden. Bland annat träffades danska Folkekirkens Nødhjælps lokaler, som fick stora skador.

Enligt ukrainska myndigheter sköts samtliga robotar ned. Men delarna kan ändå vara farliga.

Anfallet ledde till stora materiella skador på bland annat byggnader tillhörande Folkekirkens Nødhjælp och Kirkens Nødhjelp, hjälporganisationer hemmahörande i Danmark respektive Norge.

”Kontoret i Kiev träffades i natt, och är till stora delar ödelagt”, säger Jonas Nøddekær, generalsekreterare på Folkekirkens Nødhjælp, enligt ett pressmeddelande. ”Men turligt nog är skadorna bara materiella, alla våra medarbetare är välbehållna och vid gott mod”.

Nytt inslag

Kievs regionala militärledning beskriver det som ”en kombinerad attack med både kryssnings- och ballistiska robotar”. Projektilerna var av typerna Ch-101 ”Kodiak” samt Iskander och KN-24, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

De två förstnämnda är etablerade ryska robotsystem. Men KN-24, eller Hwasongpho-11Na, är ett relativt nytt inslag i kriget. Den är en av Nordkoreas nyaste robotar, utvecklad som ett led i de senaste årens kapprustning.

”Oslagbar allians”

Ryssland har relativt flitigt börjat använda nordkoreanska vapen efter flera toppmöten mellan de båda ländernas ledare Vladimir Putin och Kim Jong-Un. Vid det senaste mötet i juni slöts det som kallades ”en oslagbar allians” om militärt samarbete.

Enligt underrättelserapporter är dock Kims vapen relativt dåliga – det finns uppgifter om att ungefär hälften av dem fallerar på vägen mot målet.

Samtidigt kom det raketer och drönare, alltså mindre och enklare projektiler än robotar, mot andra regioner i Ukraina, däribland Zaporizjzja och Charkiv. Även de rapporteras ha skjutits ned.

Terminen börjar

”Det kommer ett svar på allt. Fienden kommer att känna det”, kommenterar den ukrainske presidentens stabschef Andrij Jermak på meddelandetjänsten Telegram efter attacken.

Och en del av svaret riktades omedelbart mot Belgorod, en rysk region norr om ukrainska Charkiv. Liksom i Ukraina inleddes där på måndagen höstterminen i skolorna. Men ukrainska luftangrepp ledde till att barnen hålls hemma i vissa områden, och undervisningen inleds via nätet, uppger guvernören enligt ryska medier.

I Ukraina pågår fortfarande schemalagda rullande strömavbrott, efter ännu större ryska attacker som slog mot elnätet för en vecka sedan, rapporterar EFE.