Zelenskyj gör "övergripande plan" för krigsslut

TT-AFP

Publicerad 2024-06-28 09.57

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han utarbetar en "övergripande plan" för ett krigsslut. Arkivbild.

Ukrainas president säger sig utarbeta en ”övergripande plan” för hur Kiev anser att kriget med Ryssland bör avslutas.

I ukrainska Donetsk hävdar dock Ryssland nya framgångar.

Samtidigt som inga offentliga förhandlingar pågår mellan Ukraina och Ryssland säger sig den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj utarbeta en ”övergripande plan” för hur hans land vill se krigsslutet.

Baserat på tidigare uttalanden från ländernas presidenter verkar de två sidorna dock befinna sig längre ifrån varandra än någonsin vad gäller en potentiell fredsuppgörelse.

– Det är mycket viktigt för oss att visa en plan för att avsluta kriget som kommer att få stöd av majoriteten av världen, säger Zelenskyj under en presskonferens på fredagen med Sloveniens president Natasa Pirc Musar.

Ryssland hävdar framgång

Ryssland avancerar långsamt på slagfältet och hävdar på fredagen att man intagit en liten by i den ukrainska regionen Donetsk i öster.

Det ryska försvarsdepartementet uppger att landets soldater ”befriat bosättningen Rozdolivka”, belägen omkring 20 kilometer norr om Bachmut, som intogs av Ryssland i fjol.

Rysk granateld har även tagit minst fyra människors liv och skadat tre i den östukrainska småstaden New York, uppger lokala myndigheter. Bland de skadade finns en åttaårig flicka, enligt de ukrainska uppgifterna.

Granaterna slog bland annat ner vid entrén till ett femvåningshus där flera av offren vistades.

Påstått ukrainskt drönarangrepp

Ryska uppgifter gör också gällande att en brand bröt ut i en bränsledepå i Tambovregionen i centrala Ryssland i ett ukrainskt drönarangrepp på fredagsmorgonen.

Maksim Jegorov, motsvarande guvernör i regionen, skriver i sociala medier att en mindre brand bröt ut och att ingen kommit till skada.

Ukraina utför regelbundna attacker mot framför allt de närmaste gränsregionerna i Ryssland, och då ofta mot oljeanläggningar av olika slag. Tambov ligger dock inte vid gränsen utan längre in i den centrala delen av europeiska Ryssland.

Enligt svårverifierade uppgifter från det ryska försvarsdepartementet i Moskva har ett 20-tal ukrainska drönare stoppats under natten till fredagen. Där nämns inte något anfall mot Tambov specifikt.