Kristersson om Kina: Djup provokation

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2024-07-11 21.27

Statsminister Ulf Kristersson i samband med Natomötet i Washington.

Kinas allt tydligare öppna stöd för Ryssland upprör inom Nato. Statsminister Ulf Kristersson delar bilden, några sanktioner är inte aktuella – ännu i alla fall, enligt statsministern.

För första gången nämndes Kina i anslutning till en slutdeklaration i samband med ett Natomöte. Bakgrunden är kopplingar till Ryssland i samband med kriget mot Ukraina och beskrivs som skäl för ”djup oro”.

– Det är ingen tvekan om att det finns allt tydligare öppet stöd från Kina till Ryssland mot Ukraina och det är en djup provokation. Det är klart att det måste få konsekvenser. Det är den konkreta anledningen, säger Ulf Kristersson (M) på en pressträff i Washington.

Statsministern nämner också bland annat den militärövning som Kina och Belarus genomfört nära gränsen till Polen.

– Det går inte att uppfatta på annat sätt än att Kina vill visa att det finns en krets av länder som är likasinnade och en motsats till vad vi står för.

På en fråga om eventuella sanktioner mot Kina, svarar Kristersson:

– Jag vet inte om vi är där riktigt än. Jag tycker att det finns en ökad medvetenhet om att Kina nu agerar rakt motsatt mot vad hela EU står upp för gentemot Ukraina. Sanktioner är komplicerade saker men vi kommer närmare en situation där EU borde agera kraftfullare mot Kina.

För svensk del har mötet i Washington varit det första som medlem i försvarsalliansen. Med sig från det tar man också beskedet att Sverige kommer att stå som värd för Natos utrikesministermöte våren 2026.

– Vi vet varken datum eller plats, det är en diskussion med Nato om vad som passar bäst, men det var kul att man nappade på att vi vill vara värd, säger Ulf Kristersson.