Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Andra fallet av nya mpox i Europa

Publicerad 2024-10-22 16.05

Ett fall av den nya varianten av mpox har konstaterats i Tyskland. Pojken på bilden behandlades för mpox på en klinik i östra Kongo-Kinshasa i augusti.

Tyskland har fått sitt första fall av den nya varianten av sjukdomen mpox, tidigare kallad apkoppor. Det är det andra fallet i Europa.

Enligt Robert Koch-institutet i Berlin har patienten smittats utomlands, men institutet lämnar inte närmare uppgifter än så, rapporterar AFP.

Varianten kallas mpox klad 1b och sprids i ett antal centralafrikanska länder. Det första fallet utanför den afrikanska kontinenten rapporterades i Sverige i augusti. Därefter har ett fall vardera upptäckts i Thailand, Indien och nu Tyskland.

Världshälsoorganisationen WHO beslutade i augusti att mpox klad 1 ska klassificeras som ett internationellt hot mot människors hälsa. Det innebär att internationella insatser samordnas och att varje land bevakar läget.

Med tanke på att utbrottet i Afrika är förhållandevis stort hade fler ”importfall” kunnat väntas, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén vid Folkhälsomyndigheten.

– Men utbrottet pågår i områden där vi inte har så stort resande, och det smittar främst vid sexuella kontakter, säger han.

Han ser ingen anledning till oro för en större spridning i Europa.

– Vi och myndigheter i andra länder har verkligen ögonen på detta, för att snabbt kunna identifiera, diagnosticera och isolera eventuella fall och på så sätt minska risken för smittspridning.

Följ ämnen i artikeln