Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Ilska efter grova skämten om latinamerikaner på Trump-mötet: ”Korkat”

Publicerad 2024-10-29 21.59

PHOENIX, ARIZONA. Kritiken mot Trump-staben växer efter grova skämt om Puerto Rico och migranter på kampanjmötet i New York.

Förstagångsväljaren Uriel Medina, 19, i Arizona – vågmästarstaten med flest latinoväljare – tror att det kan kosta republikanerna valsegern.

– Det är löjligt, säger han.

Uriel Medina, 19, ler först.

Självklart har han sett klippen som alla pratar om – klippen där latinamerikaner hånas under Trumps kampanjmöte på ikoniska Madison Square Garden i New York i söndags. Han skakar på huvudet.

– Det är patetiskt att någon som vill bli president omger sig med människor som är så ignoranta. Varför skulle någon säga så om Puerto Rico? Det är faktiskt riktigt vackert, säger han.

Kommentarerna han syftar på, som väckt starka reaktioner, kom från komikern Tony Hinchcliffe, en av talarna innan Trump.

Hinchcliffe kallade bland annat Puerto Rico för ”en flytande soptipp” och drog grova skämt om latinamerikaners sexvanor, där han påstod att de skaffar många barn eftersom männen ”aldrig drar sig ur” utan ”kommer på insidan, precis som de gör mot vårt land.”

Han avslutade med att säga att han skulle ”välkomna migranter till USA med öppna armar” – och förtydligade ironiskt: ”Och med öppna armar menar jag detta,” sa han och gjorde en avvärjande gest, som om de inte var välkomna.

Klippet har spridits viralt och skapat panik i Trumps stab. Latinamerikaner är en avgörande väljargrupp, särskilt i vågmästarstater som Pennsylvania och Arizona – där det bor 2,3 miljoner latinamerikaner, fler än i någon annan vågmästarstat i USA.

 Uriel Medina, 19, har bestämt sig för att rösta på Kamala Harris.

Delstaten har historiskt röstat på republikanska presidenter, men vanns av Joe Biden 2020.

Uriel Medina, som själv har mexikanska rötter, säger att kommentarerna sårar, men att det som smärtade mest var Trumps uttalande när han lanserade sin presidentkampanj 2015 och kallade mexikaner för våldtäktsmän och knarkhandlare.

– Det är orättvist, säger han.

Han kommer nu att lägga sin första röst någonsin – på Kamala Harris.

Samtidigt har Trump ökat i opinionsmätningar bland latinoväljare – särskilt bland män. Exakt varför är oklart för Uriel.

– Jag vill inte ha Trump, och jag tycker det vore rätt coolt med en kvinnlig president.

Tror du att detta kan skada Trumps chanser i valet?

– Personligen förstår jag inte varför någon latino vill rösta på Trump, men om någon överväger det, så sabbade detta säkert hans chanser ännu mer.

Opinionsmätningarna visar ett jämnt lopp, med en knapp ledning för Trump över Harris. Uriel tror att de senaste reaktionerna på hånet kan påverka resultatet.

– Ja, jag tror Arizona kommer att bli blått (rösta på demokraterna), särskilt med tanke på hur många latinos det finns här.

I en mobilbutik i Phoenix jobbar Abigail Soriel, 21, som också lämnade Mexiko för att komma till USA när hon var liten.

Hon tyckte kommentarerna om latinamerikaner var fruktansvärda.

– Det är så korkat, säger hon.

– Men ärligt talat så har vi blivit vana vid liknande kommentarer. Ändå var det många av oss som delade det senaste klippet på Tiktok och sa saker som "Hörde du vad de sa? Så fånigt!" Folk driver mest med dem.

 Abigail Soriel, 21, säger att skämten om latinamerikaner var korkade och kan slå tillbaka mot Trump.

Även hon tror särskilt att kommentarerna om Puerto Rico som ”en flytande soptipp” kan lägga leda till ett rejält bakslag för Trump.

– Puerto Ricaner är ju trots allt amerikaner, de har rösträtt och många av dem påverkas av detta. Jag har puertoricanska vänner som kommer till min butik, och detta påminde dem om hur Trumps administration inte hjälpte dem under orkanen för flera år sedan.

Hon ser samtidigt hur många latinamerikaner som bor i USA lockas av Trumps politiska budskap. De minns hur de hade mer pengar i plånboken under hans tid som president.

– Ekonomin är vad de fokuserar på. Många är däremot emot honom på grund av hur han pratar om oss – det är faktiskt en jämn fördelning, 50–50, bland de jag pratar med.

– Till och med bland våra egna vänner kan vi ha debatter om detta. Vissa säger "Hans ekonomi var bättre, allt är så dyrt att vi knappt har råd med något." Andra menar "Kamala kommer att hjälpa oss." Men många latinos är skeptiska och tror att Kamala inte håller sina löften.

USA SKOLAN

Följ ämnen i artikeln