Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

"Skräpskämt" upprör – kan ge Harris nya väljare

Publicerad 11.15

Med en dryg vecka kvar till valet har en oväntad grupp amerikaner hamnat i fokus: landets puertoricaner.

Under Donald Trumps valmöte i New York kallades Puerto Rico en ”ö av skräp”.

Komikern Tony Hinchcliffe, en av närmare 30 talare att värma upp scenen inför Donald Trumps valmöte i New York på söndagen, gick hårt åt puertoricaner och andra latinamerikaner.

– Det finns bokstavligt talat en flytande ö av skräp i mitt i havet nu. Jag tror att den kallas Puerto Rico, sade Hinchcliffe bland annat.

Trumpkampanjen gick snabbt ut och hävdade att skämtet inte reflekterar den republikanske presidentkandidatens åsikter, men skadan var redan skedd. En rad amerikanska kändisar med ursprung i Puerto Rico har uttryckt förnyat stöd för Demokraternas Kamala Harris efter utspelet, däribland artisterna Bad Bunny, Jennifer Lopez, Luis Fonsi och Ricky Martin.

Viktiga röster

Puerto Rico i Karibien tillhör USA men fungerar som ett självstyrande territorium. Runt sex miljoner puertoricaner bor på USA:s fastland och får därmed rösta i valet.

Vågmästarstaten Pennsylvania, en av de delstater där valet i praktiken avgörs, har den tredje största puertoricanska diasporan i USA med runt 580 000 potentiella väljare.

– Människor från Puerto Rico är medborgare. De betalar skatt och de tjänstgör i armén i högre grad än nästan alla andra, säger Demokraternas vicepresidentkandidat Tim Walz i ett videoklipp publicerat på X efter Trumpmötet i New York.

Harris lovar satsningar

Samma dag som Trumps evenemang i Madison Square Garden besökte Kamala Harris en puertoricansk restaurang i Pennsylvania, där hon utlovade satsningar på öns ekonomi och haltande elnät.

Totalt är runt 36 miljoner latinamerikaner i USA röstberättigade i valet den 5 november. I flera vågmästarstater beskrivs de som en viktig minoritet som kan avgöra valet.

Trump och hans kampanj har flera gånger tidigare fått kritik för sin hatiska retorik gentemot latinamerikaner i USA – inte minst mot haitier, som Trump och hans parhäst JD Vance påstått äter folks husdjur.