Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Trump om 58-åringen: "Väldigt farlig man"

Klas Widestrand/TT

Uppdaterad 05.53 | Publicerad 03.01

Kustbevakningen patrullerar framför Donald Trumps residens Mar-a-Lago på måndagen.

Den 58-årige man som sitter frihetsberövad efter det misstänkta mordförsöket på Donald Trump är en ”mycket farlig man”.

Det säger presidentkandidaten efter söndagens drama i Florida.

– Nu befinner han sig bakom galler och det kommer han förhoppningsvis att göra under lång tid. Han är en farlig person, en väldigt farlig person, säger Trump i intervjun, som sändes på X.

Han berättade också om sin upplevelse av det hela, hur han tillsammans med några vänner befann sig ute på banan på Trump International Golf Club när han plötsligt hörde skott.

– Jag skulle gissa att det handlade om fyra-fem stycken.

Skotten visade sig ha avfyrats av en Secret service-agent, som sköt mot platsen där han sett en gevärspipa. Trump passade på att upprepa sitt beröm för Secret service, som han anser gjorde ett ”fantastiskt jobb”. Han uttryckte också uppskattning för det vittne som observerade hur den misstänkte efter skottlossningen sprang ut från buskarna och in i en svart Nissan.

Hittade automatgevär

Kvar på platsen vid buskarna hittades ett automatgevär av typen AK-47 med ett kikarsikte och en kroppskamera. Efter att han flydde körde mannen norrut på väg I-95 där han sedan greps. Han ska då ha varit obeväpnad.

Senare under kvällen gick FBI ut med att de utreder händelsen som ett mordförsök på Donald Trump.

I en intervju med Fox News på måndagen anklagade Trump både sin rival Kamala Harris och president Joe Biden för att ha eldat på den misstänkte 58-åringen.

Kommenterar Bidens samtal

I framträdandet på X, som ursprungligen skulle ha handlat om ett projekt rörande kryptovalutor som Trump-familjen planerar att lansera, uttalade han sig dock positivt om att presidenten hört av sig till honom efter det inträffade.

– Det var väldigt fint av honom att ringa upp och höra om jag var okej.

Det misstänkta mordförsöket är det andra på två månader mot Donald Trump. Den 13 juli träffades han av en kula i örat och skadades lindrigt vid ett mordförsök under ett valmöte i Butler i Pennsylvania. En åhörare dödades och två skadades.