Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ukraina: Sol och vind-el bättre mot bomberna

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-06-22

Ukraina måste snabbt öka satsningarna på grön el, för bättre motståndskraft mot Rysslands ihärdiga attacker på energisystemet. Det säger president Volodymyr Zelenskyj.

– Regeringen har i uppgift att ta fram ett program för att uppmuntra installation av solkraft och energilagring, sade presidenten i torsdagens upplaga av det dagliga videotalet till folket.

I synnerhet skolor och sjukhus instrueras att sätta upp solpaneler plus lagring, och se över sin energisäkerhet och -effektivitet. Just nu tvingas Ukraina till rullande elavbrott på många håll, sedan Ryssland sprängt sönder energiinfrastrukturen, och till kommande vinter måste elsystemet ha decentraliserats mer, menar Zelenskyj.

Klarar sig bättre

Solpaneler ger ju mindre el på vintern, men Ukraina har märkt att även vindenergi ofta klarar sig bättre än andra kraftslag.

– Vindparker, som per definition är decentraliserade, står robusta mot den fokuserade förstörelse som en enskild robot innebär för ett kraftvärmeverk, sade Andrij Konetjenkov från landets vindkraftsorgan Uwea nyligen till branschsajten Recharge.

Både civilt och militärt

Eftersom de är så utspridda har vindanläggningarna, ur ett militärt perspektiv, visat sig ”anmärkningsvärt motståndskraftiga mot ihärdiga drönar- och robotattacker”, menar han. Och även om de träffas slås oftast bara enskilda turbiner ut, vilket inte påverkar elförsörjningen så mycket och är relativt lätt att åtgärda.

– Att sätta upp turbiner går mycket enklare än att bygga ett kraftvärmeverk, vilket borgar för snabbt återupprättad elförsörjning, både civil och militär, säger Konetjenkov.

Uwea har tidigare publicerat bilder på sönderbombade turbiner från bland annat den stora danska tillverkaren Vestas.