Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Oklart kring mordmisstänkt kinesisk miljardär

Ellen Ahinko Andersson/TT, Jens Bornemann/TT

Publicerad 2024-08-22

En kinesisk affärsman som misstänks för att ha beställt två mord i Göteborg 2003 har enligt uppgift gripits i Kina. Arkivbild.

En kinesisk miljardär som misstänks ligga bakom två mord i Göteborg 2003 uppges ha gripits i Kina.

Uppgifterna är ännu inte bekräftade, men enligt åklagaren är förhoppningen att en ny rättegång till slut ska kunna hållas.

Det var i mars 2003 som en 31-årig kvinna hittades knivmördad i en lägenhet i Högsbo i Göteborg. Drygt en månad senare hittades hennes granne mördad och nedgrävd i närheten.

Kvinnans make, en kinesisk affärsman, misstänks ha beställt morden men har trots upprepade försök inte kunnat kallas till hovrätten för rättegång.

Nu uppges han sedan i fjol sitta frihetsberövad i Kina, vilket SVT Väst först rapporterade om.

– Vi håller på att få bekräftat de här uppgifterna. Men uppgifter som har kommit till mig från olika håll är att han ska vara eller har varit frihetsberövad, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud till TT.

Mord i Thailand?

Enligt en skrivelse som målsägandebiträdet Mårten Eklöf skickat in till hovrätten har kinesiska anhöriga till den mördade grannen lämnat uppgifter om att affärsmannen gripits.

Han har även misstänkts för att ha mördat sin dåvarande fru i Thailand 2013 och är enligt de anhörigas uppgifter frihetsberövad på grund av ”mord i Sverige och Thailand”.

– Jag har fått information från anhöriga i Kina, vilket väckt liv i det här. Men det är en komplicerad situation, så just nu kan jag inte säga så mycket mer, säger Mårten Eklöf.

Mannens försvarare Peter Gillberg har ingen egen information om det eventuella gripandet.

– Inte i nuläget. Jag har tagit del av uppgifterna från målsägandebiträdet. Men det är en sak som väl framför allt domstolen får utreda vidare eftersom det tycks vara obekräftade uppgifter, säger han.

Rättegång togs om

Den 31-åriga kvinnan och hennes make låg i skilsmässa vid tiden för morden 2003.

Maken dömdes långt senare, 2016, till livstids fängelse för anstiftan till mordet på henne, samtidigt som han friades för samma brottsanklagelse när det gäller grannen.

Men rättegången fick tas om senare samma år eftersom en nämndeman bedömts vara jävig och då friades mannen helt.

Sedan dess har en rad försök att få till en rättegång i nästa instans, hovrätten för västra Sverige, misslyckats.

Förhoppningen är nu att till slut kunna hålla en ny rättegång om morden i Högsbo, som affärsmannen är fortsatt misstänkt för att ha beställt.

– Jag hoppas att vi kan få en prövning i hovrätten. Det är vår målsättning, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.