Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

53-åringen röstade på Milei: "Han ljuger inte"

Publicerad 2024-01-06

Mindre än en månad har gått sedan kontroversielle Javier Milei svors in som president i Argentina. Motorsågen han viftade med under valrörelsen – en symbol för statsapparatens kraftiga minskning – är redan i gång.

– Vi argentinare har lidit av många kriser och många lögner, säger Mileianhängaren Ruben Zigadlo som nu ser ljust på framtiden.

Under sin korta tid som president har Javier Milei hunnit införa 300 nya lagar genom presidentdekret. Bland dessa ingår ett uppluckrat skydd för hyresgäster och anställda samt privatisering av statliga bolag, landområden och naturresurser.

De arbetsmarknadsrelaterade reformerna i dekretet har tills vidare upphävts av Argentinas appellationsdomstol, efter en överklagan från Argentinas största fackliga federation CGT.

Domare Alejandro Sudera ifrågasatte ”nödvändigheten” och ”brådskan” med dekretet och tillade att vissa av åtgärderna verkade vara ”förtryckande eller straffande till sin natur”.

Den ekonomiska ”chockterapin” har fått ett blandat mottagande, förra veckan demonstrerade tiotusentals argentinare mot de drastiska nedskärningarna.

Ruben Zigadlo var inte bland dem. 53-åringen fick upp ögonen för Milei för flera år sedan, innan den nu insvurne presidenten började ägna sig åt politik och var känd som ekonomisk debattör i tv.

Inte politiker

Zigadlo är taxichaufför i huvudstaden Buenos Aires och en av miljontals argentinare som lade sin röst på Milei i årets presidentval.

– Han är en person som fascinerar mig. Och inte bara det, han är andlig, precis som jag. Han pratar också om andliga saker, om godhet och att göra gott, säger Zigadlo.

Javier Milei erbjuder något som aldrig provats förut enligt Ruben Zigadlo, som säger sig vara trött på att bli lurad. Han är säker på att politiker ljuger och stjäl, men Argentinas nya president är ekonom och inte politiker, anser han.

– Den tidigare regeringen ljög för oss och sade att inflationen hade med kriget i Ukraina att göra. Men kriget påverkar ju hela världen, inte bara Argentina, säger Zigadlo.

– Milei ljuger inte utan beskriver saker precis som de är. Om man tittar på intervjuer långt tillbaka i tiden säger han exakt samma saker som nu.

Tuffare tider väntar

Kort efter att den nya regeringen presenterades i mitten av december meddelade finansminister Luis Caputo att Argentina devalverar sin peso med mer än 50 procent. Det var ett hårt slag för främst delar av medelklassen, där många har sina besparingar i landets officiella valuta.

Den årliga inflationen, som i november nådde 160 procent, kommer i december att vara väsentligt högre, varnade finansministern. Innan det blir bättre måste allt bli mycket sämre, är budskapet från den nya regeringen.

De så kallade “chockåtgärderna” är ingenting som oroar Ruben Zigadlo. Han är beredd på ännu tuffare tider. Milei har fått uppgiften att städa upp efter den tidigare regeringens ekonomiska politik, säger han.

– Milei gör det smutsiga arbetet, det hemska arbetet, det som ingen politiker vill göra.

Inget tillbaka?

De senaste årens ökade fattigdom märks av på Buenos Aires gator. Ruben Zigadlo bor i den relativt välbärgade stadsdelen Núñez i de norra delarna av huvudstaden. Även här ser man människor som sover i gathörnen. I tunnelbanan kliver en person som ber om pengar på vid nästan varje ny station.

“Bra människor” kommer det att gå bra för med den nya regeringens politik, hävdar Milei. Det är ”brottslingarna” som kommer att lida.

Argentinarna har dessutom förlitat sig alltför mycket på att staten ska hjälpa dem, enligt Ruben Zigadlo, som upplever att han inte får något tillbaka för skatten han betalar.

– Jag betalar både för privat sjukvård och för den offentliga. Jag vill inte ha det så.

Hot mot demokratin?

Med det nya styret på plats uttrycks en oro från främst vänsterorienterade för hur det ska gå för landets 40-åriga demokrati.

Argentinas nya säkerhetsminister Patricia Bullrich har meddelat att demonstrationer nu bara tillåts på trottoarer och att barn inte längre får delta. De som demonstrerar på gator, och på så sätt blockerar trafik, riskerar att bli av med sitt socialbidrag om de har ett sådant. Arrangörer av manifestationer kommer att få en räkning för kostnaderna.

Parallellt har vicepresident Victoria Villarruel, själv dotter och barnbarn till militärer, lovat utreda landets aktuella lagar om ”det historiska minnet”. De har stiftats för att göra upp med den senaste militärdiktaturen, då upp till 30 000 människor kidnappades, torterades och mördades, enligt människorättsorganisationers uppgifter.

”Medierna ljuger”

Av meningsmotståndare kallas Villaruel diktaturförsvarare. Ruben Zigadlo säger att han kan förstå oron – men av en annan anledning.

– Ja, många människor är rädda, och med rätta, eftersom de har vant sig vid att politiker ljuger för dem.

Zigadlo anklagar även medierna för att ljuga. Han anser att de gjort allt de kan för att svartmåla Milei och hans partikamrater. “Filosofiska” idéer har utmålats som vallöften och mycket av det som sagts har förvridits, tycker han.

Att Javier Milei själv påstår att hans döda hund säger åt honom vilka politiska beslut han ska fatta tycker Ruben Zigadlo inte är konstigt alls.

– Det finns de som pratar med sina plantor, det finns de som pratar med Gud. Det finns människor som ber och människor som pratar med sig själva, säger Ruben Zigadlo.

– Milei älskar hundar och djur och det är fantastiskt. Jag älskar också djur. Han har också upplevt hemska saker i livet och då har hundarna varit de enda som funnits vid hans sida.