Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Annie Lööf i förhör: ”Är det värt det?”

Publicerad 2022-11-01

Den 6 juli satt Theodor Engström under ett äppelträd och tittade igenom schemat för Almedalen.

Även Jimmie Åkesson hade varit ett ”legitimt mål”, men det var Annie Lööf han förberedde sig för att mörda.

”Varför måste man utstå det här i sin offentliga roll?” frågar sig Annie Lööf i förhör.

Theodor Engströms huvudsyfte på Gotland var att mörda Ing-Marie Wieselgren.

Hade han inte lyckas med det så var Annie Lööf ”ett högre mål”. Det framgick när åtal i dag väcktes för terroristbrott.

Theodor Engström efter gripandet. I förhör berättar han att han kände sig uttittad när han rörde sig i Almedalen.

Annie Lööf förhördes hos Säkerhetspolisen den 24 augusti, mitt under pågående valrörelse.

Att vara partiledare under Almedalsveckan är något hon har blandade känslor inför, beskriver Annie Lööf i förhöret. Ända sedan NMR var på plats med en banderoll under hennes Almedalstal 2018 har hon sökt av publiken efter människor som vill skada henne, berättar hon.

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf ska ha omfattats av Theodor Engströms planer.

Tog om intervju med TV4

När mordet på Ing-Marie Wieselgren skedde den 6 juli skulle hon just hålla en ekonomisk presskonferens. I stället leddes hon bort av sin livvakt och sattes i Donners hus ett par våningar upp.

Annie fick av säkerhetsskäl inte gå nära fönstren, men hennes medarbetare kunde se brottsplatsen och offret genom fönstren vilket påverkade dem mycket starkt.

Ing-Marie Wieselgren var en person som Annie Lööf väl kände till. Dagen efter mordet la hon en blomma på mordplatsen.

Med sig till Gotland hade Theodor Engström ”bland annat en dubbeleggad kniv, ytterligare en kniv, två svärd och en pilbåge med pilar”.

Annie berättar att hon skulle göra en intervju med TV4, och att de behövde ta om intervjun med anledning av att Annie blev så känslosam och hade svårt att finna orden och blev tårögd. Annie brukar sällan ta om intervjuer.

När Annie Lööf senare fick veta att hon var målsägande i utredningen var det både ”väntat och chockerande” samtidigt.

Annie uppger att det kom så himla nära och att hon tänkte på att hon är småbarnsförälder att barnen skulle växa upp utan sin mamma, är det värt det? Varför måste man utstå det här i sin offentliga roll?

Tältet som Theodor Engström bodde i.

Stängde fönstren i sommarvärmen

Efter attacken började Annie Lööf titta på alla som kom emot henne och vad de har i händerna, berättar hon.

Annie blev väldigt känslomässigt påverkad när hon fick veta och valde trots sommarvärmen att alltid ha alla dörrar och fönster stängda. Annie uppger att hon haft en viss frihetsgrad att kunna gå ut själv, men att det nu begränsat hennes privata liv.

Valrörelsen planerades om, och Annie Lööf valde att enbart kampanja utan folksamlingar. I stället valde hon att bara fokusera på kampanjstopp där hon hade dialog och samtal med Centerpartiets medlemmar, ”då det känns tryggare”.

Kammaråklagare Henrik Olin sa under dagens pressträff att det finns många andra journalister, politiker och andra som Theodor Engström intresserat sig för, utöver Centerledaren Annie Lööf och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren.

Kniven som misstänks ha använts vid mordet.

Det som gör Annie Lööf till en målsägare är att Engström bara när det gäller Annie Lööf ”vidtog förberedelsegärningar”.

– För hennes del är det såklart omskakande att ta del av den här bevisningen som åberopas. För det har inte presenterats för henne förrän nu strax före åtalet, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark, Annie Lööfs målsägandebiträde.

Framförallt tänker Annie Lööf i dag på Ing-Marie Wieselgrens anhöriga, framhåller hon.

Familjens målsägandebiträde kallar det för en tragedi för alla inblandade.

– Det är viktigt att kanske inte allt fokus hamnar på just rubriceringen terroristbrott. Man måste även ha i åtanke att det finns efterlevande, vars nära anhöriga blivit utsatt för ett mord, säger Kronje Samuelsson.

Var ”tillfreds med att dö på ön”

Theodor Engström kom till Visby den 30 juni, en knapp vecka före mordet. Han hittade en tältplats och ägnade dagarna åt att gå runt i Visby och ”skapa sig en bild av läget”, berättar han i förhör.

Varje dag hade han med sig svärd och knivar, ifall han skulle ”snubbla på” någon som var en legitim måltavla för honom.

Han vet att det kan vara de sista dagarna i sitt liv. Han beskriver det som ett mardrömsliknande tillstånd eller som en saga. Han säger att han är tillfreds med att dö på ön vilket gav honom en viss frihetskänsla.

Dagen för mordet inledde han med att sitta under ett äppelträd i närheten av tältplatsen. Han åt lite, drack en Red Bull, och tittade igenom schemat för Almedalen. I förhör säger han att det fanns ”hundratals legitima mål”, till exempel journalister, höga myndighetspersoner och politiker från alla partier.

Detta var både Jimmie Åkessons och Annie Lööfs dag i Almedalen, och han betraktade båda som legitima mål.

Han är dock rädd att om han skulle attackera Jimmie Åkesson så skulle det bli för mycket förvirring kring hans syfte, så han vill inte göra det.

Theodor Engström har erkänt terroristbrott. Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts har visat att Theodor Engström begick dådet under ”påverkan av allvarligt psykisk störning”. Vilket kan leda till att påföljden slutar med rättspsykiatrisk vård i stället än fängelse.

Rättegången hålls i Gotlands tingsrätt mellan 8 november och 15 november.

Theodor Engströms ryggsäck som bland annat innehöll det misstänkts mordvapnet.
Åklagaren Henrik Olin.

Följ ämnen i artikeln