Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Åklagare vill se maxstraff för Emporiamord

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2023-08-22

Den 19 augusti förra året mördades en 31-årig man inne i köpcentret Emporia i Malmö och samtidigt skadades en kvinna svårt. Rättegången mot en mordåtalad 16-åring har avslutats. Arkivbild.

Åklagaren vill att Malmö tingsrätt avviker från rättspraxis och dömer 16-åringen bakom dödsskjutningen på köpcentret Emporia i Malmö till fyra års sluten ungdomsvård. Vid skottlossningen skadades också en kvinna svårt.

Åklagare Michelle Stein konstaterar att en vuxen person med all sannolikhet hade dömts till livstids fängelse för brotten, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Pojkens försvarsadvokat Johan Fernvall anser att drygt två års sluten ungdomsvård är en rimlig påföljd.

– Min klient är väldigt, väldigt ung. Praxis är då att man inte når upp till strängast möjliga påföljd. Jag tycker också att det finns vissa förmildrande omständigheter, säger han.

I fokus står den dramatiska skottlossningen inne på Emporia den 19 augusti förra året då en en 31-årig gängledare mördades och en kvinna som råkade befinna sig på platsen blev skjuten i ryggen inför ögonen på sin son och pojkvän.

Åklagaren anser att pojken, som var 15 år vid händelsen, ska dömas för bland annat mord, mordförsök och framkallande av fara för annan.

Rättspraxis tre år

Enligt rådande rättspraxis skulle straffet för brotten på köpcentret uppgå till tre års sluten ungdomsvård, konstaterar åklagaren. Detta eftersom unga lagöverträdare i åldern 15–17 år särbehandlas. Men i det här fallet yrkar hon ändå på ytterligare ett års sluten ungdomsvård.

Michelle Stein, som är senior åklagare, anser att man i vissa fall tar för stor hänsyn till den tilltalades ålder i stället för att ta utgångspunkt i hur allvarligt brottet är. Följden blir, menar hon, att en 15-åring aldrig kan dömas till maxstraffet på fyra år. Detta tror hon inte var lagstiftarens avsikt.

”Unga som begår brott måste mötas av konsekventa och trovärdiga reaktioner”, säger hon i pressmeddelandet.

Stängda dörrar

Rättegången, som pågått sedan den 8 augusti i en säkerhetssal, har hållits bakom stängda dörrar.

Orsaken är att en förundersökning fortfarande pågår mot sju andra personer som är misstänkta för delaktighet i mordet. Sekretessbeslutet har också fattats med hänvisning till den åtalade tonårspojkens låga ålder i kombination med den stora uppmärksamheten kring målet.

På grund av sekretessen anser sig försvarsadvokaten inte kunna utveckla närmare vilka förmildrande omständigheter han anser finns.

– Det är omständigheter som är kopplade till min klients person och som är delvis kopplade till händelserna i sig, säger Johan Fernvall.

Pojken har erkänt mordet. När det gäller kvinnan som sköts i ryggen erkänner han vållande till kroppsskada och rörande kvinnans pojkvän och son erkänner han framkallande av fara för annan.

Han ska sitta kvar i häkte i väntan på domen, som meddelas den 1 september.

Följ ämnen i artikeln