Koppling utreds mellan Sis-rymning och skjutning

TT

Publicerad 2024-01-29

En person skottskadades på söndagskvällen allvarligt i Sätra i södra Stockholm.

Den man som på söndagen fritogs från Sis-hemmet Bärby utanför Uppsala är fortfarande på fri fot. Polisen utreder nu samband med en skjutning i södra Stockholm samma kväll.

Mannen, som är i 20-årsåldern, var ute på en övervakad promenad på Sis-hemmets område när han vid 13-tiden på söndagen sprang ifrån personalen och hoppade in i en väntande bil med flera personer.

– Personen och bilen är fortsatt efterlysta. Vi samarbetar med gränspolisen och polis i andra regioner, säger polisens presstalesperson Roland Komaromi.

Det ska inte ha förekommit några hot eller vapen, enligt Hans Bouveng, chef för Sis Bärby. Till UNT säger han att mannen är gängkriminell och dömd för ett grovt brott. Rymningar, konstaterar han, är svåra att förhindra.

– Den intagna har en vårdplan och där ingår det att man får vistas utomhus. Som lagstiftningen ser ut nu får de intagna på Bärby ha mobiltelefoner och ipads. På det sättet har de kontakt med världen utanför.

Expressen uppger i sin tur att den fritagne är kopplad till ett kriminellt nätverk i Stockholm. Det är dock inget Roland Komaromi vill bekräfta.

– Vi har en ganska bra bild av den här individen. Med hjälp av den historiken arbetar vi för att se om vi kan anträffa honom i de sammanhang där han har anträffats tidigare.

Strax före klockan 20 på söndagen påträffades en man med allvarliga skottskador i Stockholmsförorten Sätra. Ingen person har frihetsberövats.

– Det är lite tidigt att säga, men vi har ett väldigt bra samarbete med våra kollegor i Stockholm och det är klart att man måste kolla på om det finns bäring mellan skjutningen och fritagningen eller om det är helt isolerade händelser.