Brandexpert: En explosionsartad brandutveckling
Publicerad 2017-06-14
En storbrand bröt natten till onsdag ut i ett 24 våningar högt bostadshus i London. Minst tolv människor är döda och 50 har förts till sjukhus.
Flera brandexperter är förvånade över den snabba brandutvecklingen.
– Utifrån det jag läst verkar det nästan ha varit en explosionsartad utveckling, säger Eva-Marie Abrahamsson, krishanteringsexpert och brandingenjör.
Den massiva branden i 24-våningshuset Grenfell Tower i västra London bröt ut vid 01-tiden natten mot onsdag, lokal tid.
Över 200 brandmän har sedan dess arbetat på platsen och minst tolv dödsoffer har nu bekräftats – en siffra som befaras stiga.
Jan Wisén, biträdande avdelningschef vid MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger till Aftonbladet att han är väldigt förvånad över det otroligt snabba och intensiva brandförloppet.
– Det är ju en relativt modern byggnad som är nyrenoverad och då ska ett brandförloppet inte kunna ske på det här sättet utan betydligt mer långsamt så att räddningstjänsten har en chans att begränsa branden och de boende ha en rimlig chans att evakueras.
Kan bero på isoleringen
Jan Wisén säger att det finns flera möjligheter till hur branden startat men att den kan bero på isoleringsmaterialet efter renoveringen och att den spridit sig så snabbt via fasaden.
– Jag har sett på många håll i världen och även i Sverige problem med att man isolerar med cellplast, vilket är bra och billigt ur isoleringssynpunkt men helt förödande ut brandsynpunkt. Om man har detta bakom en ytfasad så blir det som en skorsten upp.
Enligt Jan Wisén kan man inte heller utesluta rasrisken.
– Räddningstjänsten måste göra en bedömning utifrån byggnadens konstruktion. Troligtvis finns det bärande delar av stål som kan ge vika efter intensiv värmepåverkan. Byggnaden kommer inte att rasa rakt åt sidan men man måste ta hänsyn till att det kan falla ned delar.
”Explosionsartad utveckling”
Även Eva-Marie Abrahamsson, krishanteringsexpert och brandingenjör, vittnar om att branden verkar ha utvecklats ovanligt snabbt.
– Utifrån det jag läst verkar det nästan ha varit en explosionsartad utveckling.
Hon säger också att det är alldeles för tidigt att spekulera i hur branden har startat och säger att det kan vara allt ifrån en olyckshändelse till en anlagd brand.
– Något kan ha exploderat, den kan ha varit anlagd på flera håll. Det är jättesvårt att spekulera i – men om huset är rätt byggt så borde det inte ha fått den här utvecklingen.
– Fastigheten ska vara byggd så att det finns flera trapphus att ta sig ut i och de ska vara säkrade mot varandra. Det ska även finnas ett brandskydd om minst om 60 minuter mellan varje våning. Men om utrymningsvägarna är blockerade så är det väldigt allvarligt.
– Det är ett fruktansvärt scenario och otroligt tragiskt.
Troligtvis många döda
Både Eva-Marie Abrahamsson och Jan Wisén befarar att antalet dödsoffer kommer att bli högt.
– All brandrök är giftig och det är den som i de flesta fall skördar offer vid bränder. Chanserna att överleva i den här kraftiga brand- och rökspridningen är därför väldigt små, säger Jan Wisén.
Stor utmaning för räddningstjänsten
Eva-Marie Abrahamsson säger att utmaningen för brandmännen vid sådana här tillfällen är enorma och att det både är en fysisk men också mental utmaning för räddningspersonalen.
– Att se folk befinna sig uppe i byggnaden och försöka hoppa ut gör att man känner sig otroligt otillräcklig. Samtidigt finns det ju en rasrisk och det kan vara svårt att ta sig in i byggnaden. Att som räddningschef skicka in sin personal i detta är också en otroligt tuff uppgift.
Hur ska man tänka om man ändå är i den här situationen?
– Om det är rök i trapphuset ska man stanna inne i lägenheten, stänga dörren och slå larm. Jag har varit med om fall där branden startat på nedre våningen och familjer försökt att ta sig ned i trapphuset och förolyckats av den giftiga röken. Hade de bara stannat i lägenheten så hade de levt i dag. Men i sådana här extrema situationer är det jättesvårt.