Bildt: Vi kände inte till utlämningen

Publicerad 2013-01-19

Svensksomalierna står åtalade i USA misstänkta för terrorbrott i Somalia.

Nu kommenterar utrikesminister Carl Bildt fallet för första gången – och säger att Sverige inte fick någon information om att männen skulle utlämnas till USA.

Sverige fick ingen information om att de två svenska männen, 27 och 29 år gamla, som misstänks för terrorbrott i Somalia skulle utlämnas till USA.

Förberedelser gjordes för att få hem dem från Djibouti, men i stället flögs de till USA – något som skedde helt utan förvarning, enligt utrikesminister Carl Bildt (M) som ger sin första kommentar om fallet till Sveriges Radio Ekot.

"Bra rättsprocess avgörande"

UD:s presschef Anders Jörle har tidigare sagt till Aftonbladet att det fanns en planering för att männen skulle komma till Sverige.

– Vi hade kontakt med deras advokat Thomas Olsson och det förekom kontakter med djjboutiska myndigheter. Men så bestämde sig Djibouti och USA för att de skulle till USA, sa han då och berättade att Sverige inte protesterat mot att männen utlämnades till USA.

– Nej. Det avgörande är att det blir en bra rättsprocess i USA. Folkrättsligt är Sverige inte en aktör i det här. Om det hade gällt ett narkotikabrott hade vi inte heller haft några synpunkter. Men UD kommer att följa rättegången mot männen.

Uppges ha velat lämna

De två männen, svenska medborgare med somalisk bakgrund, greps i somras i Djibouti och överlämnades till USA i november. Nu sitter de åtalade, misstänkta för brott mot USA:s terrorlagar. Åtalet gäller medlemskap i den militanta somaliska rörelsen al-Shabaab samt vapenbrott.

De två männen anslöt sig till al-Shabaab 2008. Anhöriga i Sverige har berättat för Aftonbladet att männen ville lämna al-Shabaab och att de därför flydde de till grannlandet Djibouti.

Men den uppfattningen delas inte av den amerikanska polismyndigheten FBI:

"De åtalade är inte aspirerande terrorister, de är terrorister. De gjorde mer än att få terroristutbildning: de använde den i terroristoperationer med al-Shabaab", skrev George Venizelos vid FBI i New York i ett tidigare pressmeddelande.

Anhöriga till männen har uttryckt missnöje över UD:s hantering av ärendet.