Anhöriga missnöjda med UD:s svar

Publicerad 2013-01-17

Stockholm. Anhöriga till de båda svenskar som åtalats i USA misstänkta för terrorbrott i Somalia var mycket missnöjda efter mötet med UD i dag.

– Jag har inte fått någonting nytt, de har inte berättat någonting alls, säger brodern till en av de åtalade, till TT.

De anhöriga, mamman till den ena mannen och brodern till den andre, ville få svar på den kritik som riktats mot hur UD hanterat ärendet.

Vid mötet träffade de en enhetschef och en handläggare på UD.

Även två personer från Muslimska mänskliga rättighetskommittén närvarade vid mötet. Brodern säger att de anhöriga ställde frågor om hur de åtalade männen hade och har det i både Djibouti och i USA. En av frågorna var om UD gav klartecken till utlämningen till USA.

– De hade inga förklaringar alls. De säger att de visste inte om det, att de ligger inte bakom överlämningen.

En annan fråga var hur de båda männen behandlats.

– De (UD) säger att de mår bra, men har inte berättat om de blev torterade i Djibouti eller USA, säger brodern.

Brodern uppger att UD-tjänstemännen inte kunde eller ville svara på en rad frågor.

UD har dock uppmuntrat anhöriga till kontakt och sagt att de ska informeras om vad som kommer fram från utredningen och processen i USA.

Den 29-årige svenskens amerikanska advokat ifrågasätter åtalet i USA eftersom inget kommit fram om att männen har hotat amerikanska intressen eller personer. I stället ska det bero på att USA anser att al-Shabaab, som terrorstämplats av USA, propagerar för sina aktiviteter via internet och därför indirekt "påverkar amerikansk utrikeshandel", säger advokaten.

Brodern säger att en annan sak de anhöriga inte fick veta vid mötet med UD är varför två svenska medborgare, om de har gjort något brottsligt, inte kan få en rättegång i Sverige.

– Vi vill veta varför de sitter inne. Det är helt och hållet förvirrande för oss i familjerna.

Advokat Thomas Olsson, som företräder männens familjer i Sverige, har tidigare sagt att UD förhandlade med Djibouti, som sade sig vara villigt att låta männen återvända till Sverige. Men i mitten av november kom besked om att de utlämnats till USA, där de nu står åtalade för terrorbrott.

Svenskarna anslöt sig till al-Shabaab 2008. Brodern till en av männen har sagt till TT att de ångrade sig tidigt och var på flykt när de greps.

Djiboutis UD avböjer att svara på TT:s frågor om vilka omständigheter som ledde fram till svenskarnas gripande i Djibouti samt deras senare utlämnande till USA.

– Nej, nej, nej, min vän. Det blir inga svar, säger chefen för djiboutiska UD:s pressenhet Moussa Gora på telefon till TT.

TT