Bonniers vd avgår

Uppdaterad 2013-05-30 | Publicerad 2013-05-29

Jonas Bonnier lämnar rollen vid årsskiftet

Efter flera ”fiaskoaffärer” avgår Jonas Bonnier som vd på Bonnier AB, avslöjade branschtidningen Resumé i morse.

Nu bekräftar koncernen nyheten.

– Tajmingen är väldigt bra att återvända till livet som är mitt, säger Jonas Bonnier till Resumé.

Branschtidningen Resumés sajt tidigt i morse.

Jonas Bonnier tog 2008 över rollen som vd på Bonnier AB och utsågs till Sveriges mäktigaste i mediebranschen. Vid årsskiftet lämnar han vd-rollen i Bonnier AB efter att ha innehaft den i sex år.

Resumé skriver att beskedet kommer trots att han för en kort tid sedan fick Bonniers största ägare Jeanette Bonniers fortsatta förtroende, hon dementerade också alla rykten om att han skulle lämna posten.

Har kritiserats

Vid 07.30-tiden på onsdagsmorgonen bekräftade koncernen Jonas Bonniers avgång i ett pressmeddelande. Man skriver att han kommer att lämna posten vid årsskiftet och att arbetet med att rekrytera en efterträdare inleds omgående.

Enligt Resumé avgår han efter att under sin tid som vd ha kritiserats för en rad ”fiaskoaffärer” och en minskad omsättning på två procent. Den totala omsättningen 2012 var 29 176 miljoner kronor.

Bland affärerna han uppges ha kritiserats för finns bland annat köpet av Canal plus (nu C More i Sverige), ett bolag som förlorat i värde och som Bonnierägda TV4 ska vilja sälja, enligt Resumé. På frågan om C More-köpet säger han till Resumé att det var den sämsta tajmingen med köp två månader före Lehman brothers-kraschen.

– Det hade vi kunnat köpa billigare ett år senare. Eller ett par år tidigare.

Jonas Bonnier säger att han inte är missnöjd med någon affär han gjort under sin tid som vd.

– Rent strategiskt tycker jag fortfarande att vi gjort rätt affärer, men uppenbart vid fel tillfälle. Min största frustration är att den digitala omställningen går så segt. Och det är inget Bonnierproblem, förklarar han.

– Det är klart att i ett sådant här stort företag gör man både bra och dåliga affärer. Som ledare får man alltid kritik. Men det gäller även styrelsen som har det yttersta ansvaret, säger Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande för Bonnier AB, till Aftonbladet.

Tog själv beslutet

Enligt Carl-Johan Bonnier tog Jonas Bonnier beslutet att lämna sin post helt på egen hand.

– Det här var något som Jonas informerade oss om i förra veckan. Jonas har jobbat som vd i sex år med ansvar för en stor medieverksamhet. Det har varit en lång tid med ett svårt jobb och en ökande konkurrens i branschen. Jag beklagar hans beslut, men timingen är hygglig. Under hans ledning har vi flyttat fram marknadspositionen och stärkt vår finansiella ställning. Vi känner oss trygga med det, säger han.

Bonnier ska än så länge inte ha några namn aktuella för posten som vd för företaget.

– Vi har inga namn på gång. Det här är nytt för oss alla, vi kommer diskutera det under ett styrelsemöte nästa vecka. Jag är säker på att vi kommer ha en ny ledare vid årsskiftet, säger Carl-Johan Bonnier.

”Känns som rätt tillfälle”

Jonas Bonnier har tidigare bland annat varit styrelseordförande och vice vd för Expressen.

Han är också författare och debuterade 1988 med boken ”Prinsessan och halva kungariket”.

Om avgången säger han i pressmeddelandet:

– Mycket har hänt sedan jag tillträdde som vd. Världen har genomgått en djup finanskris och mediemarknaden håller som bäst på att ställas om till en ny verklighet. Intresset för nyheter och underhållning är dock rekordstort och Bonnier har kommit en bra bit på väg i att ställa om koncernen för morgondagen. Med 7,5 miljarder kronor i tillgänglig likviditet är Bonniers finanser dessutom starka. För mig känns det som rätt tillfälle att lämna över stafettpinnen.

"Har med livet att göra"

Till Resumé säger Jonas Bonnier att det är ett beslut som har med livet att göra, och inte jobbet.

– Jag har aldrig tyckt att det är samma sak. Jag är en skrivande människa som i januari 2004 började som vice vd på Bonnier och gjorde ett uppehåll i skrivandet, det blev tio år.

Jonas Bonnier kommer sedan han lämnat vd-posten att vara verksam som arbetande styrelseordförande för Bonnier Corporation med bas i USA.

– Jag ska jobba mer med de amerikanska verksamheterna som styrelseordförande och naturligtvis skriva, säger han till Resumé.

Beslutet att sluta ska han ha tagit för ett par veckor sedan.

– Det känns lite läskigt, men nu nästan bara sorgligt. Jag har jobbat med så otroligt många bra människor och det kommer att ta slut. Men inte en fiber i kroppen säger att det är fel beslut, det är rätt för Bonnier och mig, säger han.

Bonnier AB, som är helägt av familjen Bonnier, är verksamma inom sju affärsområden med bland flera bokförlag, tidningar som Expressen och Dagens Nyheter och TV4.

Fakta: Bonnier

Bonnier AB är en familjeägd internationell mediekoncern, med 175 företag i 18 olika länder. Koncernen, som i sin början var en bokhandel, grundades av Gerhard Bonnier i Köpenhamn 1804.

Koncernens verksamhet innefattar bok- och tidskriftsförlag, dagstidningar, bokklubbar, webbokhandlar, företag inom radio- och tv-branschen samt musik- och filmbranschen.

Företag som ligger under Bonnier AB är bland annat tidningarna Dagens Nyheter, Dagens Industri, Expressen, förlaget Bonnier Tidskrifter och mediekoncernen TV4-gruppen. Antalet medarbetare inom koncernen uppges vara fler än 10 000.

Resultat efter skatt:

2012: −365 000 000

2011: 463 000 000

2010: 711 000 000

2009: –381 000 000

Nettoomsättning

2012: 29 176 000

2011: 29 819 000

2010: 30 578 000

2009: 30 867 000

2008: 29 597 000

Källa: Bonnier, Wikipedia.

ANNONS