Collin i trafikkaoset: Det är sydsvenskar med sommardäck

Publicerad 2012-12-03

Under måndagen slog extremkylan till och orsakade trafikkaos i Göteborgsområdet.

Aftonbladets bilreporter Robert Collin fastnade i köerna.

– Jag har sällan hört och sett så många utryckningsfordon i Sverige, säger han.

På både E6:an och riksväg 40 har trafiken lamslagits på grund av alla avåkningar. Enligt Göteborgs räddningstjänst har ingen skadats allvarligt men vägarna har stått stilla eller stängts av helt.

– Från Kungälv till Göteborg var det i princip stillastående på E6:an, säger Robert Collin i telefon från trafikkaoset.

Idioter på vägarna

– Det är inte så mycket snö men jättehalt. Bilar åker in i räcken och lastbilar kommer inte upp för små, små backar. Trafiken bara smyger fram. Ändå finns det en del idioter som ska tråckla sig mellan filer och kastar sig fram och tillbaka.

För några veckor sedan skrev Robert Collin en Aftonbladet-krönika om att det var dags att sätta på vinterdäcken.

– Då fick jag som vanligt massa mejl och de från södra landet skrev "du är en idiot som inte fattar att Sverige är avlångt, vi behöver inga vinterdäck än". Jag tror att det är de människorna som jag nu ser på vägarna med sommardäck. Inte konstigt att det blir kaos.

Vinterdäcken bristvara i Göteborg

Restiden för Robert Collins bilfärd in till Göteborg sexdubblades.

– Jag har inte gjort en vetenskaplig undersökning men medan jag stått stilla har jag sett många bilar med sommardäck. Det innebär att folk måste köra så oresonligt långsamt på grund av dåligt grepp.

Och det kan bli svårt att få tag på vinterdäcken snabbt.

– Jag har en kompis som skulle in till Göteborg och fixa vinterdäck men de var slut. Det är möjligt att vissa dimensioner finns men jag tror att många som åker in till gummiverkstaden i dag inte får några däck, säger Robert Collin.

Varför blir det alltid så här, vintern kommer ju varje år?

– Det är en otroligt bra fråga, du får fråga en psykolog om det. Folk stoppar huvudet i sanden i oktober och hoppas att det inte blir någon vinter men så kommer den ändå.

– Om folk hade satt på vinterdäcken i stället för att skriva att jag är en idiot hade trafiken inte sett ut som den gör i Göteborg i dag.