Här finns världens dödligaste väder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-16

Professorn: Allt annat än översvämningar är småpotatis

Här är platserna med farligast väder på jorden – och de dödligaste vädertyperna.

Översvämningar i samband med tropiska orkaner dödar flest – men tromber i till exempel USA uppstår snabbare.

– Det är svårare att undvika den typen av väder som hänger samman med tromber, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Extremt väder i olika former kan vara dödligt för människan.

De väderfenomen som ger upphov till översvämningar är de som dödar i särklass flest människor, enligt Michael Tjernström.

– Häftig nederbörd och förhöjd havnivå i samband med tropiska orkaner är den överlägset vanligaste orsaken till att folk dör av vädret, säger han.

– Allt annat än översvämningar är småpotatis när det gäller dödsfall, säger han.

”Vägg av vatten”

Röda korset uppskattade att över 130 000 människor miste livet eller saknades när cyklonen ”Nargis” drabbade Burma i början av maj förra året.

Enligt Tjernström är området vid Bengaliska viken särskilt sårbart.

– I Burma och Bangladesh är det så låg terräng – så flackt markområde – att en eller två meters höjning av havet översvämmar väldigt stora områden. Dessutom är det mycket tättbefolkat i det området, säger han.

När en tropisk orkan drar fram orsakar den en höjning av vattennivån som kan få katastrofala följder.

– Det är väldigt lågt tryck i centrum på en sån orkan samtidigt som det blåser väldigt mycket. De faktorerna kombinerade med varandra gör att havsytan höjer sig, och det bildas en vägg av vatten som orkanen skjuter framför sig, säger Michael Tjernström.

– När orkanen når land drar vattnet upp samtidigt som det ofta faller nederbörd som orsakar översvämningar ”uppifrån” också, säger han.

Enligt Tjernström är Mexikanska golfen lika farlig som Bengaliska viken ur vädersynpunkt, och de mycket lägre dödstalen där beror framförallt på att samhället är mer förberett och motståndskraftigt mot katastrofer.

– När det gäller vädrets inneboende farlighet är Mexikanska golfkusten i USA precis lika farlig som Bengaliska viken, säger Michael Tjernström.

Tornador

En annan livsfarlig vädertyp utgörs av tromber, eller tornador, som ibland drabbar USA. ”Tornado alley”, eller ”Tornado-gatan”, kallas det område mellan Klippiga bergen och bergskedjan Appalacherna i USA som är särskilt drabbat av väderfenomenet.

– Hamnar man i en tornado är man död. Men tornador har en så liten horisontell utsträckning så att den kumulativa risken för att man ska råka ut för någonting är liten, säger Michael Tjernström.

”Flash floods”, hastigt uppkomna störtfloder efter kraftig nederbörd, är ett annat fenomen som kan orsaka skador och dödsfall.

– I vissa bergsområden, till exempel i Klippiga bergen och Himalaya, är det ofta så att häftig nederbörd kan få vattennivåer att stiga väldigt fort, och det som folk vant sig vid som små bäckar blir snabbt strida floder, säger Michael Tjernström.

Blixtar

Den typen av störtfloder kan i vissa fall dra med sig hela byar och orsaka stor förödelse.

– Vid såna tillfällen kan folk dö som flugor, säger Michael Tjernström.

Blixtar är ytterligare ett väderfenomen som orsakar dödsfall – i USA dör fler människor av blixtnedslag än av både orkaner och tornados uppger ABC News.

– Blixtnedslag förekommer nästan överallt på jorden. Samtidigt är det enkelt att skydda sig mot dem, säger Michael Tjernström.

Svåra värmeböljor kan också orsaka dödsfall.

– Framförallt är det redan sårbara människor som dör av överhettning: oftast äldre, sjuka och mycket små barn, säger Michael Tjernström.

Fuktig värme är mer påfrestande för människokroppen än torr värme, enligt Tjernström.

– Fuktigt klimat är farligare än torrt klimat vid samma temperatur, säger han.

ANNONS