Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Den lilla svarta – rabattens drottning

Uppdaterad 2017-08-10 | Publicerad 2009-02-10

Svarta och mörka växter skapar kontraster.

Det är inte bara inom inredning och mode som färgen svart tagit sig fram till strålkastarljuset under de senaste åren.

Även i växtvärlden är det den lilla svarta som gäller.

Våga förnya med trädgårdens lilla svarta, du också.

Har du sett en svart tulpan någon gång? Märkte du hur den liksom drog uppmärksamheten till sig likt en magnet?

Det är något med den mörka färgen som får oss att haja till och titta efter lite närmare. Var den verkligen svart?

Vissa kanske rynkar på näsan och tycker att växter som blommar i svart eller bär nästan svarta blad är lite underliga och alltför avvikande. Men vi som älskar dem tycker ju att det är det som är själva poängen; att de är annorlunda och tillför en till färgdimension i en för övrigt ganska ensidigt grön miljö.

Ljuset avgör nyansen

Oftast är de växter vi kallar för svarta snarare djupt rödbruna eller mörkt blålila. Hur ljuset faller avgör nyansen. Färgen svart är ju egentligen en blandning av hela färgspektrumets färger.

Svarta blommor och svartbladiga växter är något som kommer mer och mer för varje år. Växtförädlare världen över tar hela tiden fram nya varianter, som presenteras på

trädgårdsmässor och i plantskolor i hela landet.

Bara under de senaste tio åren har det dykt upp nyheter som svartblommande tulpaner, violer, stockrosor, luktärter, krasse, iris med mera.

Fascinerar entusiaster

Bland buskarna har mörkbladiga sorter av bland annat fläder (Sambucus nigra ’Black Beauty’), blodplommon (Prunus cerasifera ’Nigra’) och rödbladig smällspirea (Physocarpus opulifolius ’Diabolo’) fascinerat trädgårdsentusiaster. De blir ursnygga tillsammans med gul- eller silverbladiga växter. Men de ger fin kontrastverkan till grönskan i vilken trädgård som helst!

Till mina favoriter hör blodbladig fläder, ’Black beauty’. De relativt stora, blanka bladen är mycket vackra i sig och ännu mera hänförande i kombination med försommarens överdådiga blomställningar i rosa. De utvecklar senare dekorativa, blanksvarta bär. Grenverket är sirligt och släpper igenom ljus.

Silveraxet är kronjuvelen

Bland perennerna är det mörka höstsilveraxet, Actaea simplex ’Brunette’, en riktig kronjuvel. Den reser sina mörkt rödbruna, flikiga blad långt över de flesta av sina grannar i perennsortimentet och slår ut sina vita, väldoftande blomsterax precis när alla andra blommat över. Den gör sig extra fint ihop med stora lila bollar av kirgislök och funkia.

Men, precis som med svart peppar, bör man vara försiktig med de mörkbladiga skönheterna. Blir de för många riskerar de att ta över hela anrättningen. Tänk också på att de gör sig bäst där solen kommer åt att lysa upp det mörka bladverket. En granitmur eller bergvägg ger en fin bakgrund till svarta växter.

Så matchar du det svarta för bästa effekt

1. Svart och lime. Till exempel den mörka smällspirean ’Diabolo’ tillsammans med en guldhumle, Humulus lupulus ’Aurea’, på spaljé. Eller kanske en röd perukbuske, guldpenningblad, Lysimachia nummularia ’Aurea’, och en gulbladig kornell (Cornus alba ’Aurea’). De ljusgröna och mörkt vinröda bladen kompletterar varandra perfekt!

2. Svart, silver och rött. Till exempel rödbladig kärleksört, Hylotelephium ’Purple Emperor’, röd solbrud, Helenium Autumnale-Gr, och lammöron, Stachys byzantina ’Silver Carpet’. Mycket färg och värme.

3. Svart, blått och silver. Till exempel blodax eller höstsilverax, Actaea simplex ’Brunette’, kirgislök och blå krypen, Juniperus squamata ’Blue Star’. Ger en sval och elegant rabatt.

4. Svart och rosa. Till exempel blodfläder och röd solhatt, Echinacea purpurea ’Magnus’, eller en rosenflockel, Eupatorium maculatum ’Atropurpureum’. En annan fin kombination är brokberberis, Berberis thunbergii ’Rose Glow’, och rosa ölandstok, Potentilla fruticosa ’Lovely Pink’. Rosa går ton i ton med de vinröda bladen och lyser upp. Ger en pigg och glad rabatt.

5. Svart och silver. Varför inte till exempel prova svarta papegojtulpaner eller svart iris och alunrot, Heuchera americana ’Dales Strain’, och sandmalört, Artemisia stelleriana ’Bougton Silver’. Mycket svalt och distingerat. De svarta blommorna speglas i alunrotens mörka nerver.

Text: Monica Hedlund

hemma@aftonbladet.se

Foto: Rikard Skoglund,

Zetas handelsträdgård

Följ ämnen i artikeln