Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Göran Persson om flyktingtak och tiggeriförbud

Uppdaterad 2016-08-20 | Publicerad 2016-03-11

Göran Persson anser att regeringens åtstramningar i flyktingpolitiken kom för sent.

Den före detta statsministern öppnar också för att införa ett tak för hur många asylsökande Sverige tar mot och ett tiggeriförbud.

– Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga, säger han till SvD.

I en intervju med Svenska Dagbladet kommenterar före detta socialdemokratiska statsministern Göran Persson regeringens flyktingpolitik. Och hans invändning är att åtstramningarna kom för sent.

– Det var var helt, helt nödvändigt – men det gjordes alldeles för sent. Jag har förvånats storligen över att man inte gjorde det tidigare, säger han till SvD.

Persson säger också att det kanske vore en idé att införa ett tak för antalet asylsökande som Sverige tar mot. Tvärtemot vad nuvarande statsminister Stefan Löfven tycker.

”Förstår trycket”

Löfven har kommenterat ”asyltak” i samband med att Österrike beslutade att de under 2016 ska ta mot 37 500 flyktingar – och sen stänga dörren. Stefan Löfven sa då att en sådan lösning inte är aktuell då den bryter mot internationella konventioner.

– Om vi sätter ett tak om x antal och det kommer en till och söker asyl, säger vi då att nu vart det en för mycket? Då bryter vi mot internationella konventioner, sa Stefan Löfven till TT i slutet av januari.

Och Göran Persson säger att det visserligen är sant men lägger till att verkligheten förändras ”oerhört fort”.

– Jag är inte säker på att Österrike gör rätt, men jag kan förstå det politiska trycket som gör att den typen av åtgärder kommer fram, säger Göran Persson till SvD.

– Och om man för några år sedan hade sagt att Österrike skulle ha ett tak på runt 40 000 per år, då skulle alla ha betraktat det som ohyggligt generöst.

Persson: Inget positivt kommer tiggeri

Men samtidigt säger Persson att det är omöjligt att svara på om han skulle ha haft en hårdare flyktingpolitik om han satt som statsminister.

På en punkt verkar han dock bergssäker i intervjun i SvD – angående tiggeriförbud.

SvD skriver att Göran Persson helt underkänner regeringens position att det inte är aktuellt med förbud eftersom det inte går att ”förbjuda fattigdom”.

Den före detta statsministerns förslag är att införa ett förbud bland annat eftersom många ”känner sig trängda av tiggare”, men han menar att det bör ges möjligheter för kommunerna att ge dispenser, skriver SvD.

”Många är jävligt oroliga”

Göran Persson säger tiggeri inte leder till något positivt för varken individen eller samhället.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att det inte är någon slump att Göran Persson uttalar sig nu.

– Han och många andra är jävligt oroliga, säger Stig-Björn Ljunggren.

– Jag träffar folk som har ”bra positioner” i partiet ute i landet och de frågar sig är: ”Är Socialdemokratin på väg att begå harakiri?

Ljunggren menar att det Göran Persson säger att vad många socialdemokrater runtom i landet tänker och han menar att många vill att partiet ska gå den vägen.

– Många som pratat, och det är väl Löfven ett bra exempel på, om öppenheten och generositeten är på väg att dra åt andra hållet steg för steg och då kan man säga att Persson försöker skynda på det där lite grann. Det blir lättare när han säger det, säger Stig-Björn Ljunggren.

– Det är väl möjligt att han på det här sättet ger stöd till dem inom Socialdemokraterna som vill vrida partiet åt det här hållet och hjälpa dem i omsvängningen.

Han menar också att Göran Persson inte brukar ge sig ut på det här sättet särskilt ofta men att socialdemokratin nu står inför en ”extraordinär situation” där de tappar arbetarväljarna till höger, till Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Statsvetarkollegan Ulf Bjereld menar dock att den forne statsministerns uttalande inte kommer ha någon påverkan på dagens S-ledning.

– Jag tror inte det här kommer dominera nyhetsförmedlingen från kommunmötet i Örebro. Dess politiska betydelse är ringa, för att inte säga obetydlig, säger Ulf Bjereld.

Följ ämnen i artikeln