Ryskt bolag planerar ny gasledning i Östersjön
Publicerad 2016-05-12
Rysk-tyska projektet Nord Stream 2 planerar att dra en ny gasledning i Östersjön.
Hamnen Slite på Gotland skulle användas som bas för arbetet, skriver SVT Nyheter.
En oro över det säkerhetspolitiska läget i Europa skapar skepsis och ett stort antal EU-länder avråder att begäran blir godkänd.
Nord Stream 2, vars huvudägare är ryska naturgasbolaget Gazprom och tillsammans med flera tyska bolag, planerar återigen att dra en gasledning i Östersjön genom den svenska ekonomiska zonen. Samma plan skrotades för två år sedan, men nu har alltså idén åter blivit aktuell rapporterar SVT Nyheter.
– Vi ser att det finns en marknad för mer naturgas i Europa och beslutet från Parismötet 2015 ändrar också förutsättningarna, säger Lars O Grönstedt som är Nord Streams representant i Sverige.
Nio EU-länder protesterar
Planerna skapar oro inom EU av flera anledningar. Flera parlamentsledamöter hävdar att ytterligare en ledning skulle hota konkurrensen på energimarkanden. Med bakgrund i ett förändrat säkerhetsläge i Europa finns också en skeptisk inställning till planerna. Ryssland skulle kunna använda naturgasen som politiskt påtryckningsmedel.
Nio EU-länder – däribland Polen, Estland och Lettland – avråder i ett öppet brev kommissionens ordförande, Jean-Calude Juncker, att planerna blir verklighet.
Planen: Färdig 2019
Enligt SVT Nyheter är Nord Streams avsikt att skicka in ansökan i höst. Dras en ny ledning skulle hamnen Slite på Gotland återigen användas som bas för arbetet.
Men Nord Stream har för avsikt att skicka in ansökan i höst och om allt går som de planerar kan en ny ledning börja byggas 2018 och vara klar 2019.