Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Regeringen kör över Skolverket

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-10

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) gillade inte förslaget trots att Skolverket justerade vissa delar.

Jesus är viktigare än Allah.

Och Jan Björklund är den som bestämmer.

Därför blir det mycket kristendom för eleverna i skolan.

– Det handlar inte om att den kristna religionen är bättre än någon annan, säger ministern till SvD.

I våras kom Skolverket kom med ett förslag på hur kursplanen för religionskunskapen i grundskolan skulle förändras. Kristendomen tonades ner och de fem världsreligionerna jämställdes, något som orsakade protester.

Gillade inte förslaget

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) gillade inte förslaget trots att Skolverket justerade vissa delar.

I torsdags klubbade regeringen igenom den framtida kursplan i religionskunskap som ska införas nästa läsår. Den skiljer sig markant från Skolverkets förslag, skriver Svenska Dagbladet. Kristendomens lyfts fram och ges en särställning.

Dominerande religionen

– Det har varit den totalt dominerande religionen i vårt land och påverkat vårt levnadssätt på ett helt annat sätt än till exempel hinduismen, säger Björklund till SvD.

Vänsterledaren Lars Ohly är kritisk till regeringens beslut och tycker att det är rimligt att muslimernas fastemånad ramadan ges lika stort utrymme i undervisningen som julfirandet.

– På lågstadiet berättar man i december för barnen varför vi firar jul, alla traditioner kring det och hur det gick till i Betlehem. Vid påsk gör man samma sak. Att vi skulle ägna samma uppmärksamhet åt de buddistiska helgerna, det är inte möjligt, säger Jan Björklund.