Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Jatsenjuk: Odessa var ett misslyckande

Publicerad 2014-05-04

Tusentals proryska demonstranter stormar en polisstation i Odessa i södra Ukraina, rapporterar AFP.

Samtidigt pågår strider i en förort till Slovjansk, uppger separatister till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Tidigare i dag beskyllde Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk polisen och säkerhetsstyrkorna för att ha orsakat över 40 människors liv i samband med fredagens våldsamheter i Odessa.

Tusentals proryska demonstranter stormar en polisstation i Odessa i södra Ukraina, rapporterar AFP.

Enligt nyhetsbyrån AFP består folksamlingen som stormar polisstationen i Odessa av omkring 3 000 människor. AFP:s utsände vittnar om att folksamlingen skanderade "fascister, fascister, fascister" i samband med anfallet.

Interfax rapporterar att det handlar om omkring 1 000 aktivister.

Enligt en källa till separatisterna strider ukrainska styrkor mot separatistiska ”självförsvarsstyrkor” i Malinovka, en förort till Slovjansk, rapporterar TT. Källan säger till ryska nyhetsbyrån Interfax att striderna inletts vid stadens järnvägsstation och att separatisterna där lyckades tränga ut armén till stadens utkanter.

Strider utanför Slovjansk

En representant för separatisternas styrkor, Miroslav Rudenko, påstår att de återtagit städer och byar som tidigare kontrollerats av ukrainsk militär, rapporterar Interfax. Rudenko säger att separatisterna tagit tillbaka Kramatorsk, Konstantinovka, Horlivka och Andrejevka.

Hundratals proryska aktivister attackerar en polisstation i Odessa i södra Ukraina, och krossar fönsterrutor och försöker ta sig in i byggnaden, rapporterar Reuters. Folksamlingen befann sig tidigare under dagen utanför polisstationen för att protestera mot att deras kamrater gripits i samband med oroligheterna som i fredags skakade staden.

”Ryssland provocerar fram krig”

Gatustrider och branden i fackföreningens hus i Odessa i fredags krävde över 40 liv.

Och nu beskyller den ukrainska premiärministern de nationella säkerhetsstyrkorna och polisen för att ha misslyckats med att stoppa våldet.

– Personligen beskyller jag säkerhetsstyrkorna och polisen för att de inte gjort något för att stoppa detta nedslag, säger han till tv-kanalen.

Arsenij Jatsenjuk säger till BBC att händelserna kommer att utredas.

– Åklagarmyndigheten kommer att utreda alla, först och främst polischefen, hans ställföreträdare och varenda polisman.

En talesperson för polisen i Odessa säger till Reuters att 170 människor greps efter fredagens oroligheter, men att 50 av dem sedan dess har släppts fria.

Men premiärministern beskyller även Ryssland och de proryska separatisterna för att ha provocerat fram ett ”riktigt krig” som har till mål att eliminera Ukraina, skriver BBC. I östra Ukraina har separatisterna tagit kontroll över flera byggnader och ukrainska trupper på plats försöker återfå kontrollen.

– Vi har inte helt tappat kontrollen. Men mycket beror på lokalbefolkningen, om de stöder fred och säkerhet, säger Jatsenjuk till BBC.

Lättade OSSE-observatörer

Den 25 april tillfångatogs en grupp på åtta OSSE-observatörer i Ukraina. Den svenske majoren släpptes förra helgen på grund av hälsoskäl och i går släpptes de resterande sju.

Ledaren för de frisläppta observatörerna, Axel Schneider, uttryckte stor lättnad över frigivningen när han landade på flygplatsen Tegel i Berlin.

– Tänk er, i går kväll befann vi oss mitt i skottlossningen, i kväll är vi med våra familjer, sade en uppenbarligt rörd Schneider enligt TT.

Vakter följde med på toaletten

Den tjeckiske överstelöjtnanten Josef Prerovsky berättar om fångenskapen. Under de första åtta timmarna fick de sitta med ögonbindel och bakbundna händer.

– Vi tillbringade de första två dagarna i källaren under ständig uppsikt av vakter, som även följde med oss när vi gick på toaletten, sade Prerovsky till tjeckisk tv enligt TT.

När ukrainska armén inledede en offensiv mot staden Slovjansk, där de satt tillfångatagna, blev tämningen mer spänd.

– Varje minut blev längre, sade Schneider enligt AFP.

Enligt det ryska sändebudet Vladimir Lukin släpptes de sju observatörerna av humanitära skäl.