Farliga bakterier i salladspåse
Publicerad 2014-03-22
En sallad till middagen?
Det låter nyttigt – men kan göra dig sjuk.
Mer än hälften av alla påsar med salladsmix innehåller farliga bakterier.
Påsar med salladsmix kan vara en bakteriebomb.
Sju av tio påsar innehåller stafylokocker och bacillus cereus – två elaka bakterier som i värsta fall kan leda till matförgiftning, skriver Dagens Nyheter.
– Detta är inget man förväntar sig ska finnas i färdiga salladsmixar. Stafylokocker kommer från människor, antingen från huden eller av att någon hostat eller nyst på salladen innan den packats. Detta tyder på bristande hygien under själva packningen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, preofessor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, till tidningen.
Risken ökar i rumstemperatur
Men att bara äta salladen som den är ökar inte risken för att bli sjuk.
Riskerna uppstår om salladen blandas med exempelvis kött och får stå framme i rumstemperatur under några timmar.
– Då kan bakterierna föröka sig snabbt och risken finns att man blir matförgiftad, säger Danielsson-Tham.