30-tal gayaktivister greps i Moskva

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-28

”Situationen för homosexuella är svår i Ryssland

Gay-manifestationen i Moskva slogs ner brutalt.

Bland motståndarna fanns kristna, nynazister - och polis.

Sammanlagt greps 31 aktivister och fyra motdemonstranter, skriver ryska tidningar i dag.

Moskvas gayaktivister saknade tillstånd för att genomföra en parad. Redan i januari i år kallade stadens borgmästare Jurij Luzjkov gayparaden för ”satanisk” och homosexualitet som ”ett moraliskt gift för barnen”.

I går samlades aktivisterna utanför borgmästarens kontor för att protestera mot paradförbudet.

Det slutade i kaos och arresteringar.

Motdemonstranter på plats

– Polisen slet tag i demonstranterna. Jag såg folk göra hitlerhälsning. Det var en väldigt obehaglig stämning, säger Sören Andersson, ordförande för RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, som själv deltog i söndagens demonstration.

Förutom en stor mängd poliser fanns också motdemonstranter på plats.

– Vi har kommit för att stödja vår tappra polis och hjälpa dem att stoppa sodomiterna, sa Igor Mirosjnitjenko från en ortodox organisation till tidningen Kommersant.

De ortodoxa attackerade gaydemonstranterna med råa ägg.

Utbredd diskriminering

Även några hundra medlemmar från Nationalsocialistiska samfundet hade samlats för att demonstrera mot de homosexuella aktivisterna.

När allt var över hade 31 gayaktivister gripits av polis. Bland dem fanns ledaren för Moskva Pride, dumaledamoten Nikolaj Aleksejev samt ett par utländska deltagare. De anklagades bland annat för att ha genomfört en olaglig demonstration och för olydnad mot polisen. Även fyra motdemonstranter greps.

Hur är situationen för homosexuella i Ryssland?

– Den är väldigt svår. Det finns en utbredd diskriminering, säger Sören Andersson.

– Att vara homosexuell i Ryssland är oerhört stigmatiserande. Från RFSL i Sverige kommer vi att ställa krav på den svenska regeringen att agera i den här frågan.

Den ryska gayrörelsen är splittrad i frågan kring att arrangera en parad i Moskva. En del anser att Ryssland fortfarande är för konservativt och att en parad bara riskerar att provocera fram mer våld från radikala grupper. Även söndagens manifestation delade rörelsen, skriver Novaja Gazeta.

Tidigare artiklar

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln