Åtta gripna för terrorplaner i Köpenhamn

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-04

"Flera har kopplingar till al-Qaida" säger danske Säpo-chefen

BOMBRAZZIA. Polisen slog till mot sammanlagt elva adresser i Köpenhamnsområdet.

Polisen slog till när man upptäckte att gruppen tilverkade ett mycket instabilt sprängämne mitt i ett bostadsområde i Köpenhamn.

Sammanlagt åtta män har gripits.

– Vi har spanat på personerna en längre tid. Det handlar om militanta islamister med kopplingar till al-Qaida, säger chefen för danska säkerhetspolisen.

BOMBTEKNIKER. Både kriminaltekniker och bombexperter deltog vid tillslagen.

Klockan två på natten slog beväpnad polis in dörrarna och gick in på sammanlagt elva adresser i Köpenhamnsområdet.

Bakom aktionen står Politiets Efterretningstjeneste PET, danska motsvarigheten till Säpo.

Med sig hade man också flera bombtekniker.

På minst en av adresserna utrymdes hela fastighten och övriga boende evakuerades under polisens arbete.

Sammanlagt åtta män i åldrarna 19-29 år har anhållits. Bland dem finns en taxichaufför, en bagare och en elektriker. Sex av dem har danskt medborgarskap.

Två av männen, enligt poliserna huvudpersonerna, kommer att begäras häktade under dagen. Övriga kommer att släppas tills vidare, uppger polisen.

– Flera av de anhållna har kopplingar till al-Qaida, sa PET-chefen Jacob Scharf vid en presskonferens klockan 12 idag i Köpenhamn.

- Vi har slagit till nu, för vi anser att vi har underlag nog att kunna gå vidare. Dessutom har flera av de anhållna tillverkat ett mycket instabilt sprängmedel mitt i ett tättbefolkat bostadsområde. Men vi har med anledning av det som nu hänt inte sett någon anledning att höja den allmänna säkerhetsnivån.

Polisen hittade det hemgjorda sprängmedlet acetonperoxid på minst en av adresserna, skriver tidningen Politikens nätupplaga.

Odense förra året

I september förra året greps sju personer i Odense anklagade för att ha skaffat ingredienserna till just TATP. Enligt polisen skulle bomberna användas i Danmark eller i utlandet. Den rättegången börjar i morgon onsdag.

Polisaktionen natten till tisdag har skett i samarbete med "flera utländska polismyndigheter", men danska motsvarigheten till Säpo vill inte uttala sig om vilka länder som varit inblandade.

Idag ville polisen inte heller berätta var terrordåd skulle ske eller om personer har gripits även i utlandet.

"Militanta islamister"

Hur många av de gripna som påstås ha direkta kontakter med det internationella terrornätverket vill Scharfi inte berätta och de misstänktas identitet har inte heller offentliggjorts.

– Men de ledande personerna i den här gruppen betraktar vi som militanta islamister med internationella kontakter, bland annat kontakter med ledande personer inom al-Qaida, sa Scharf.

– De har genomgått en radikalisering här i Danmark. Och polisaktionen skedde efter en längre tids spaning på personerna.

I dag tar den vanliga polisen över ärendet från säkerhetspolisen.

Flera gripanden tidigare

Danska säkerhetspolisen har slagit till vid flera tidigare tillfällen mot misstänkta islamister.

I oktober 2005 anhölls sammanlagt 27 personer i Glosterup. Fyra av dem häktades misstänkta för att ha planerat terrordåd. En dömdes till sju års fängelse, övriga friades. Affären kopplades till terrorgripanden i Sarajevo, där två personer dömds till fängelse, bland dem en svensk-bosnisk man.

I september förra året greps sju personer i Odense anklagade för att ha skaffat ingredienserna till det instabila och högexplosiva sprängmedlet TATP. Enligt polisen skulle bomberna användas i Danmark eller i utlandet. Rättegången börjar i morgon onsdag.

En dansk-marockansk man dömdes som den förste i Danmark för att ha uppmanat till terror. Mannen hade bland annat spritt propagandamaterial med halshuggningar, tal av Usama bin Ladin och uppmaningar att bekämpa fienden "med spjutspetsar och pengar". Han avtjänar 3,5 års fängelse.

Dessutom har flera danska föreningar och privatpersoner anmälts och i flera fall även åtalats för att ha överfört pengar till organisationer kopplade till terrorverksamhet.