Byn försvann

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-28

Satellitbilderna bevisar: Militären jagade bort byborna och byggde armébas

NU – OCH DÅ. Bilden till höger togs i maj 2004 och visar den lilla byn Kway Kee. Bilden till vänster togs 23 februari 207. Byn är borta, idag finns en militärbas på platsen.

Hela samhället försvann.

Istället byggdes en militärbas.

Satellitbilderna avslöjar vad som hände och bilderna är bevis för militärens brott mot de mänskliga rättigheterna i Burma.

Fram tills nu var det oftast obekräftade rykten, svåra att bevisa på grund av diktaturens strypgrepp om all information i Burma.

Vad som hänt med människorna som bodde i byn Kwaey Kee kan man bara föreställa sig. Deras öde är inte känt och de enda säkra spåren är satellitbilderna.

Utsmugglade vittnesuppgifter säger att byn Kwey Kee attackerades i december förra året och byborna tvingades därifrån.

Kwey Kee är inte den enda plats där satelliterna nu vittnar om vad som hänt.

Militären trappar upp

Högupplösta bilder tagna från kommersiella satelliter visar på upptrappad militär närvaro på 25 platser i östra Burma. Det stämmer väl överens med ögonvittnesuppgifter.

– Vi har hittat bevis på 18 byar som i praktiken har försvunnit, säger Lars Bromley vid amerikanska vetenskapssällskapet AAAS till Reuters.

– Vi fick rapporter i slutet av april om att en grupp byar i delstaten Karen hade bränts ned. Vi lyckades faktiskt identifiera brännmärken på marken – fyrkantiga brännmärken stora som hus.

Militären har omplacerat, det vill säga jagat bybor på flykten, dödat eller fängslat alla som protesterat och sedan placerat ut landminor, för att stoppa alla försök att komma tillbaka.

Enligt forskarna är bilderna bevis på hur juntan i Burma systematiskt brytet mot de mänskliga rättigheterna– bevis som håller i en framtida rättegång mot generalerna som styr Burma med järnhand.

Tortyr och politiska fångar

Enligt Amnesty International har fler än 16 000 personer tvångsförflyttats enbart i regionen Karen.

Summariska avrättningar har genomförts, tortyr är vanligt och obekväma eller politiskt aktiva personer har försvunnit eller fängslats efter skenrättegångar.

Vittnesmål till Amnesty beskriver hur hus och hela byar jämnats med marken, skördar har förstörts och människor har tvingats arbeta för de militärer som tagit över egendomarna.

Enligt Amnesty finns också alltfler uppgifter om att politiska fångar tvingas arbeta för militären.