Kristdemokraterna - ett parti i kris

Publicerad 2011-09-19

Tre gånger har de blivit överkörda.

Kristdemokraternas hjärtefrågor fick inget gehör i budgetförhandlingarna.

Det blev varken höjd alkoholskatt, lägre skatt för pensionärer eller ersättning till fosterbarnen.

Tidigare aviserade regeringen, på Kristdemokraternas initiativ rejäla höjningar. Skatten på vin och öl skulle upp med 12,7 procent. Skatten på sprit skulle höjas med 5 procent.

– Vi föreslår alkohol- och tobasskatthöjning. Det ligger i linje med vår åsikt att man ska arbeta och inte supa, sa finansminster Anders Borg då.

Efter det har regeringen gjort en kovändning. Senaste beskedet: Det blir ingen höjd skatt på alkoholen. Det skriver SvD i dag.

Satsade på sänkt krogmoms

Det är inte första gången som Kristdemokraterna blir överkörda i en av sina hjärtefrågor.

Nyligen blev det klart att det inte blir någon sänkt skatt för Sveriges pensionärer nästa år. I budgetförhandlingarna mellan de fyra allianspartierna hade Kristdemokraterna sänkt skatt för pensionärerna nästa år som sin högst prioriterade fråga. I stället valde regeringen att satsa på sänkt krogmoms.

Ett bakslag för såväl Kristdemokraterna som Göran Hägglund som nu leder ett parti som alltmer verkar befinna sig i ett krisläge.

Pysande missnöje

Enligt Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det inte så lätt för Kristdemokraterna att hävda sig som ett litet parti i alliansen.

– Det finns alltid ett missnöje. Sedan är frågan när det pyser över - blir det valet 2014 eller biter de ihop? Frågan är om det är viktigare med en borgerlig regering än att bråka inbördes.

Vad skulle missnöjet kunna leda till?

– Det kan leda till ett minskat förtroende för ledningen. Att man kanske söker en ledare som får mer gehör för partiets frågor. Men det är inte självklart att man får mer gehör med en ny ledare.

Fosterbarnen

En annan hjärtefråga som Kristdemokraterna har drivit med Barn- och äldreminister Maria Larsson i spetsen, är ersättningen till fosterbarn som har farit illa.

Vi fick se henne och statsministern försvara sitt beslut att inte ge de drabbade personerna någon ersättning, då det skulle bli svårt att göra sådana beslut rättssäkra, samt att det skulle leda till gränsdragningsproblematik.

I den sista frågan har regeringen, efter massiv kritik, tagit ett steg tillbaka. Det kanske blir en ersättning - om det går att få till en bred politisk uppgörelse.

Under spärren

Kristdemokraternas opinionsmässiga kräftgång har länge varit ett faktum. Flera gånger har de backat i opinionsundersökningarna och i många av mätningarna har partiet till och med hamnat under riksdagsspärren på fyra procent.

Men Mikael Gilljam anser inte att det vikande väljarstödet måste bero på KD:s problem att få igenom sin politik. Han tycker heller inte att man behöver fästa alltför stor vikt vid KD:s vikande siffror.

– Det går bättre sedan i valet för de får stödröster från de andra partierna. Det inte lätt för dem som är kristdemokrater, man vill ju gärna slippa de här stödrösterna.

ANNONS