Språkrörig valrysare

Publicerad 2011-05-21

I dag får Miljöpartiet nya språkrör – men striden är långt ifrån avgjord

VILL TA ÖVER Maria Wetterstrand ersätts av antingen  Åsa Romson eller Mikaela Valtersson.

KARLSTAD. Duellen fortsätter in i det sista och det står fortfarande oklart om det blir Åsa Romson eller Mikaela Valtersson som kommer att ta över som språkrör i Miljöpartiet efter Maria Wetterstrand i dag.

Samtidigt har Gustav Fridolin redan tagit på sig ledartröjan.

Strax efter klockan fyra i eftermiddag sätter Miljöpartiets kongress punkt för den långa striden mellan Åsa Romson och Mikaela Valtersson om vem som ska få efterträda Maria Wetterstrand.

De har sällan synts samtidigt i debatter och gav först i fredags en gemensam radiointervju i P1.

Införde trängselskatten

Åsa Romson, 39, är miljöjurist och känd för att vara den som införde trängselskatten i Stockholm.

– Jag är väldigt glad och hedrad över att vara valberedningens kandidat och jag litar på att det kommer att bli ett bra beslut i dag, säger hon inför slutstriden.

Riksdagsledamoten Mikaela Valtersson, 44, utmanar.

– Jag känner att jag har ett väldigt stort stöd från väljarna ute i landet. Man ska rösta på mig om man tycker att det är viktigt med den utveckling Miljöpartiet har haft och att vi ska fortsätta på den vägen, säger hon.

”Har inget kontrollbehov”

När Åsa Romson får frågan om hur hon är som ledare beskriver hon sig som en lagspelare.

– Jag är ganska tydlig, jag har inte ett enormt kontrollbehov utan jag litar på duktiga medarbetare och tycker det är roligt när man får ett lag att gå framåt, säger hon.

Mikaela Valtersson ser sig som driven och inkännande.

– Jag är ganska bra på att se människor och att känna in stämningar och vad partiet tycker och vill, men utifrån det sedan kunna ta initiativ och ha ett driv för att faktiskt få resultat.

Kommer fortsätta åka taxi

Valtersson var senast i går i blåsvädret för att ha åkt taxi istället för pendeltåg till och från jobbet.

– Jag har inte körkort själv och ibland när det inte har gått några tåg eller om det har stått stilla i tågtrafiken har jag åkt taxi, och det kommer jag säkert att göra i framtiden också om jag ska fortsätta jobba som jag gör med långa dagar, säger hon.

Fridolin lovar att inte bli livstidspolitiker

Medan den kvinnliga striden pågår har Gustav Fridolin så gott som redan tagit på sig ledartröjan.

Han saknar några riktiga utmanare – och förklarar tydligt varför han har kommit tillbaka till politiken.

– Jag engagerade mig en gång på 90-talet när man gjorde väldigt stora nedskärningar på min skola. Nu har nedskärningarna satt igång igen och då valde jag att ta en vända till i politiken. Men jag lovar gärna Aftonbladets läsare att jag inte kommer att bli livstidspolitiker den här gången heller, säger han.