Sju vittnar i Palin-utredning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-06

Ska avslöja om hon missbrukat sin makt i ”Troopergate”-fallet

Sju statsanställda tjänstemän i Alaska ska vittna i utredningen om huruvida guvernören Sarah Palin missbrukat sin makt, när hon sparkade en polischef.

Republikanerans vicepresidentkandidat har anklagats för att ha haft personliga skäl när hon avskedade den före detta polischefen Walt Monegan.

Orsaken var att han vägrade att sparka Sarah Palins före detta svåger, polisen Mark Wooten.

Uppslitande skilsmässa

Monegan fick lämna sin tjänst ett drygt år efter att Palin, hennes make och tre statliga rådgivare ska ha börjat ifrågasätta varför han inte gjort sig av med Wooten.

Kärnan till anklagelserna om maktmissbruk är att Wooten 2005 låg i en bitter skilsmässa och vårdnadstvist med Sarah Palins yngre syster.

Svar på fredag

De sju vittnen som kallats att vittna inför den juridiska kommittén, ville först inte infinna sig.

Nu har de ändrat åsikt.

Steve Branchflower, en pensionerad statsåklagare, leder utredningen och ska på fredag presentera slutsatserna i skandalen som fått smeknamnet ”Troopergate”.

Palin nekar till anklagelserna

Enligt Sarah Palin. som tillträdde som guvernör i Alaska 2006, fick Monegan sparken på grund av oenighet i budgetfrågor.

Hon medger att hon har diskuterat sin svåger med den förre polischefen, men säger att det berodde på att hon var orolig för familjens säkerhet.

Monegan säger att Palin inte rakt ut sa åt honom att sparka svågern, men att det tydligt var det som förväntades av honom eftersom han kontaktas upprepade gånger.

 – Jag skulle villigt dö för guvernören, men aldrig ljuga för hennes skull, har den förre polischefen sagt till Washington Post.